Nieuw hoofd sector Collectie en onderzoek: Patty Wageman

foto: Fred Ernst

Persbericht

Nieuw hoofd sector Collectie en onderzoek: Patty Wageman
2 april 2013

Vanaf april 2013 is Patty Wageman aangesteld als hoofd sector Collectie en onderzoek van Museum Boijmans Van Beuningen. Wageman is kunsthistorica en is sinds 2011 werkzaam als zakelijk leider van het museum. Zij is bekend met de hoge standaard binnen de organisatie op het gebied van collectiebeheer. Als hoofd sector Collectie en onderzoek zal zij verder werken aan het opstuwen van dit toonaangevend museum met een collectie van internationaal niveau.

Patty Wageman (Groningen, 1967): “De sector Collectie en onderzoek is een spilfunctie in het museum met vele uitdagingen voor nu en in de toekomst. De collectie ligt aan de basis van wat het museum is en betekent voor de gemeenschap. Onze prachtige collectie is van hoog niveau en wordt internationaal als zeer belangrijk gewaardeerd. Er is daarom veel vraag naar bruiklenen ten behoeve van tentoonstellingen in binnen- en buitenland. Graag wil ik een verantwoord en (inter)nationaal bruikleenbeleid gekoppeld aan onderzoek naar de collectie voortzetten. Dit kan op verschillende manieren door bijvoorbeeld samenwerking met andere musea van vergelijkbare status en/of universiteiten in binnen- en buitenland. Daarnaast is het museum al een paar jaar bezig met het voorbereiden van de realisatie van een Collectiegebouw in samenwerking met een particuliere begunstiger en de gemeente. Het Collectiegebouw betekent een verbetering voor de beheer- en behoudfunctie van de collectie en het serviceniveau dat het museum hiermee kan bieden aan particuliere verzamelaars en is een voor Nederland nieuwe benadering van hoe het museum zijn kennis kan delen met derden.”

Patty Wageman heeft in haar carrière veel museale ervaring opgedaan op het hoogste niveau, als directeur internationale tentoonstellingen en conservator bij het Groninger Museum. Haar hart ligt bij behoud en beheer van de museumcollectie en zet hiermee het goede werk van haar voorganger Jonieke van Es (1966-2012) voort, die vorig jaar onverwacht overleed. De werkzaamheden van het hoofd sector Collectie en onderzoek bestaan uit collectiebeheer, restauratie & conservering, depotbeheer, wetenschappelijk onderzoek & publicaties en documentatie & bibliotheek. De uitdaging ligt in de balans vinden tussen de dynamiek van een levendig museum en de beste zorg voor de collectie op de lange termijn.

Terug