Eerste tentoonstelling Christophe Coppens nu te zien in Boijmans

Christophe Coppens, Everything is Local - Landscape 1.

Afgelopen weekend opende de tentoonstelling van Christophe Coppens in Museum Boijmans Van Beuningen.

Christophe Coppens (België, 1969) was 21 jaar lang actief als ontwerper van accessoires, zowel voor zijn eigen label als voor andere ontwerpers. Op 5 mei 2012 besluit hij zijn bedrijf te sluiten en alle activiteiten in de mode stop te zetten en verder te gaan als beeldend kunstenaar. Zijn nieuwe werk dat nu geëxposeerd wordt, is in opdracht van ‘Han Nefkens Fashion on the Edge’ gemaakt. Dit is de tweede samenwerking. In 2008 ontving Coppens de ‘Han Nefkens Fashion Award’. Deze prijs wordt tweejaarlijks uitgereikt aan ontwerpers die zich bewegen op het grensgebied tussen mode en kunst. Een grens die voor Christophe Coppens hierbij overschreden is. Coppens woont en werkt vandaag in Los Angeles.

Flashback 1 - maart 2012
Coppens: “Op de rommelmarkt, niet ver van mijn toenmalige atelier, vind ik een raar Italiaans spiegeltje, omringd met kleine tarotkaarten. Het lijkt alsof je de toekomst ziet, zo diep in die spiegel.”

Flashback 2 - mei 2012
Coppens: “Ik heb altijd al keramiek willen maken. Niet zoals ik vroeger wel eens deed, m’n tekeningen afgeven bij een specialist en dan het resultaat afwachten, nee echt maken, met mijn handen. Tegelijk dacht ik, de dag dat ik me inschrijf in één of andere cursus, zal mijn aandacht afzwakken van m’n ‘echte’ werk : collecties maken. Een soort bijgelovige gedachte; ‘begin niet aan een tweede scenario, of het eerste gaat de mist in.’ Ergens half april wordt de drang te groot en zoek ik via via een meester in het vak. Meneer Hugo Meert wil me wel een keer per week begeleiden. De laatste maandag van april krijg ik mijn eerste les. Intuïtief maak ik een berg. M’n eerste berg. Het weekend erop beslis ik om mijn bedrijf te sluiten en het faillissement aan te vragen. Vrijdag 4 mei is de faling een feit, zaterdag staan de Belgische kranten er vol van. Maandag 7 mei maak ik bij Meneer Meert een tweede berg. De rest van de week lig ik op de bank voor me uit te staren. Tot ik de week erop een volgende berg mag maken. Achter die berg voel ik me veilig en iedereen laat me met rust. Meneer Meert ook. Ondertussen begin ik thuis mijn kleren te verknippen, niets past nog, alles hoort bij wie ik vroeger was. Vervolgens volgen stukken huisraad en uiteindelijk het hele archief. Alles moet weg, geen herinnering is nog van belang.”

Flashback 3 - augustus 2012
Coppens: “Ik zie na drie maanden bergen maken, voor het eerst Los Angeles; nooit gedacht dat hier zoveel bergen waren en dat het zonlicht zoveel kleuren had. In december maak ik mijn laatste berg en ben ik weg.”

Han Nefkens Fashion on the Edge
Han Nefkens Fashion on the Edge, een initiatief van Han Nefkens en José Teunissen in samenwerking met Museum Boijmans Van Beuningen, focust zich op het grensgebied tussen mode en beeldende kunst. Han Nefkens Fashion on the Edge is opgericht in 2006 en heeft inmiddels geïnvesteerd in de ontwikkeling van jurken en installaties van Viktor & Rolf, Hussein Chalayan en vele anderen. Als onderdeel van de Han Nefkens Collection zijn deze stukken in langdurig bruikleen gekomen bij Museum Boijmans Van Beuningen.


Design in Boijmans

Museum Boijmans Van Beuningen is hét museum in Nederland waar nationaal en internationaal ontwerptalent een podium heeft. Binnen het programma ‘Design in Boijmans’ worden bijzondere tentoonstellingen georganiseerd. In het voorjaar van 2013 staat het museum in het teken van het ambacht tijdens de grote tentoonstelling Hand Made: Lang leve het ambacht. Daarnaast worden actuele tentoonstellingen gepresenteerd in de serie Design Columns en is de nieuwe opstelling van de collectie vormgeving te zien. In 2014 wordt de opvolger van ‘The Art of Fashion’ uit 2009 in het museum gepresenteerd. Ook deze mode- tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met Han Nefkens Fashion on the Edge.
 

Terug