Een surreële middag in het museum

Still uit Boijmans TV Hariton Pushwagner, Self-portrait,1993, 135 x 85 cm, Pushwagner Collection, Image courtesy and copyright the artist

Op zondag 24 februari 2013 zijn werkelijkheid en fictie moeilijk te onderscheiden in Museum Boijmans Van Beuningen. De Boijmans TV-dag en de opening van de tentoonstelling ‘Soft City’ van de Noorse kunstenaar Pushwagner zijn de ingrediënten voor een surreële museumervaring.

De Boijmans TV-dag in Museum Boijmans Van Beuningen vormt het hoogtepunt van het succesvolle tweede seizoen van de televisieserie Boijmans TV. De serie wordt sinds januari 2013 wekelijks uitgezonden op de lokale zender TV Rijnmond en trekt per aflevering gemiddeld 125.000 kijkers. Boijmans TV toont het reilen en zeilen in het museum, maar altijd met een absurde twist. Aansluitend opent in het museum de tentoonstelling ‘Soft City’ van Pushwagner (1940): de Noorse cultfiguur die vaak omschreven wordt als een excentriek, provocerend en visionair figuur. Zijn onheilspellende, surrealistische tekenseries maken de dag compleet.

Boijmans TV-dag 
Tijdens de Boijmans TV-dag kan men de personages uit de televisieserie in het echt ontmoeten. Rondleider Bregje (Jacqueline Blom van Ro Theater) opent haar tentoonstelling ‘Over smaak valt te twisten’ in de Kunst Studio, met de mooiste inzendingen van de wedstrijd die zij organiseerde op haar blog. Op www.bregjesrondleidingen.nl zijn de ruim 1300 ingezonden zelfportretten van de wedstrijd te zien en kunnen bezoekers online een reactie achterlaten. Tijdens de Boijmans TV-dagin het museum maakt Bregje bekend welke inzending de hoofdprijs van 1000 euro heeft gewonnen. Ook suppoost Arie, gespeeld door Rogier Philipoom, en kassamedewerker Mandy (Hannah van Lunteren van Ro Theater), het zelfverklaarde ‘gezicht van Museum Boijmans Van Beuningen’, zijn van de partij. Tijdens deze middag kunnen bezoekers met hun favoriete personage op de foto.

Boijmans TV is tot en met 21 maart 2013 elke donderdag te zien om 17.30 uur op TV Rijnmond. De afleveringen zijn ook te bekijken op ARTtube.nl. Met de multimediatour op tour.boijmans.nl kan de bezoeker elke dag genieten van Boijmans TV in het museum en de rondleidingen van Bregje volgen.

Opening ‘Soft City’
In aanwezigheid van de kunstenaar en curator Anthony Spira van MK Gallery opent de tentoonstelling ‘Soft City’. Pushwagner is een van de best bewaarde geheimen van Noorwegen tot hij in 2008 doorbrak op de Biënnale van Berlijn. De tentoonstelling is zijn eerste solo buiten Noorwegen en is in samenwerking met MK Gallery tot stand gekomen.

Praktische informatie
Boijmans TV-dag: 13:30-16:00 uur.
0pening Pushwagner: Vanaf 16:00 uur.
Datum: zondag 24 februari.

Partners
De nieuwe reeks Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, TV Rijnmond, Popov Film en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, het Mediafonds, Fonds NutsOhra en de Nederlandse Brandwonden Stichting. De tentoonstelling ‘Pushwagner: Soft City’ is mede mogelijk gemaakt door Fritt Ord, Norsk Kulturråd en OCA.

Noot voor de Nederlandse pers
Pers is welkom tijdens de Boijmans TV-dag en de opening van ‘Soft City’. Wilt u aanwezig zijn, neem dan contact op met de Afdeling Marketing en communicatie, telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl. Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl.

 

Terug