Groot succes: 140.000 bezoekers voor De weg naar Van Eyck

Persbericht

Groot succes: 140.000 bezoekers voor 'De weg naar Van Eyck'

De tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ heeft in bijna vier maanden tijd ruim 140.000 bezoekers naar Museum Boijmans Van Beuningen en naar Rotterdam getrokken. De tentoonstelling wordt op zondag 10 februari vermoedelijk afgesloten met ruim tienduizend bezoekers meer dan verwacht. De gewaagde financiële sprong die het museum afgelopen winter nam om de tentoonstelling die ruim 1,6 miljoen euro kostte door te laten gaan, bleek succesvol.

Al vanaf de opening op 13 oktober 2012 was er veel belangstelling van pers en publiek voor
‘De weg naar Van Eyck’. Vanaf de drukke openingsdag verwonderden duizenden mensen zich over de eeuwenoude, kostbare en zeldzame werken. Gemiddeld kwamen er dagelijks een kleine vijftienhonderd bezoekers uit binnen- en buitenland in Museum Boijmans Van Beuningen, in de laatste weekenden liep dit richting de 2500 per dag. De speciaal voor de tentoonstelling gemaakte mutimedia tour werd door meer dan 22.000 bezoekers gehuurd of gratis gedownload op de smartphone. Er werden 7500 catalogi verkocht.

Financiën
De financiering is door de Kring van Van Eyck, door de sponsors en de cultuurfondsen, de BankGiro Loterij en door de eigen inkomsten van het museum rond gekomen. Van de genereuze garantie van 444.000 euro die het Blockbusterfonds ter beschikking stelde om het ondernemersrisico van het museum af te dekken, hoefde het museum geen gebruik te maken. Met de 10% fee die het fonds ontvangt, kunnen andere bijzondere culturele projecten worden ondersteund.

Volgens onderzoek verwachten zes op de tien bezoekers ook komend najaar een bezoek aan de grote Oskar Kokoschka tentoonstelling te brengen.

Wetenschappelijke Van Eyck discussie
De ruim negentig uiterst fragiele schilderijen, beelden, edelsmeedwerken, miniaturen en tekeningen gaan vanaf volgende week terug naar de eigenaren in binnen- en buitenland. Het is waarschijnlijk voor het laatst dat al deze werken bijeen te zien waren. Aanstaande maandag, 11 februari, vindt ter afsluiting van de tentoonstelling een besloten Scholars’ Day plaats met ruim veertig conservatoren en wetenschappers uit binnen- en buitenland. Op deze dag vindt voor de objecten zelf een discussie plaats tussen de grote kenners van de vijftiende-eeuwse schilderkunst.

Genereuze samenwerking
De stad Rotterdam trok in de maanden oktober tot en met begin februari vele tienduizenden nieuwe bezoekers, bijna 70% (gegevens Hendrik Beerda) van de ‘Van Eyck-gangers’ noemde de tentoonstelling de belangrijkste reden voor een bezoek aan de stad. Ook de Witte de Withstraat, in het verlengde van het Museumpark, ontving vele extra bezoekers die letterlijk de ‘De fysieke weg naar Van Eyck’ betraden. Op de hedendaagse kunstbeurs PAN Amsterdam volgden duizenden bezoekers ‘De weg Na Van Eyck’, met werken geïnspireerd op (technieken van) de oude meester.

Reacties van publiek en pers
Zowel bezoekers als pers waren laaiend enthousiast over ‘De weg naar Van Eyck’. Bezoekers gaven de tentoonstelling een 8,4 volgens onderzoek van onder andere Hendrik Beerda en het Blockbusterfonds. Via Twitter en Facebook kwamen dagelijks complimenten voor de tentoonstelling. Ook de (inter)nationale pers liet uitgebreid van zich horen. Zo beschreef de Engelse krant ‘The Independent’, de tentoonstelling als volgt: “Shows of this brilliance do not come along twice in a lifetime, and Rotterdam really is not far away. Swim there if you have to.”
De Amerikaanse ‘The Walls Sreet Journal’ schreef: “This show (…) presents the Van Eycks’ achievements in a rich and revelatory context impossible to replicate in any individual museum or collection anywhere in the world.”

Terug