Geldbank in Boijmans

The Exchanghibition Bank in Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Kees Spruijt The Exchanghibition Bank in Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Kees Spruijt The Exchanghibition Bank in Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Kees Spruijt The Exchanghibition Bank in Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Kees Spruijt

Geldbank in Boijmans
19 november 2012

Op zaterdag 17 november is de geldbank van kunstenaar Dadara tot leven gewekt in Museum Boijmans Van Beuningen. The Exchanghibition Bank, opgericht in 2010, is een kunstzinnig rondreizend wisselkantoor waar eurobiljetten worden ingeruild voor diverse andersoortige coupures. De bank brengt biljetten uit met waardes van nul, een miljoen en oneindig. Dit jaar geeft de bank het 2012-biljet uit dat beperkt houdbaar is en waarvan de financiële waarde op 21 december 2012 vervalt. Afgelopen zaterdag konden bezoekers in Museum Boijmans Van Beuningen gedurende een dag hun geld wisselen voor deze bijzondere bankbiljetten. Vijf bankmedewerkers stonden tot hun beschikking. The Exchanghibition Bank - zonder medewerkers - is nog tot en met vrijdag 23 november in het museum te zien als onderdeel van de tentoonstelling Design Column #2 The Human Index. De bank ging eerder live op Amsterdam Centraal Station en bij het Stedelijk Museum Amsterdam.

In een ronde tafel gesprek afgelopen zaterdag discussieerden deskundigen als kunstenaar Dadara, journalist Sandra Smets en conservator Annemartine van Kesteren met bezoekers van het museum. Zij spraken over onderwerpen als de waarde van geld. Dadara opende de discussie over andere complemetaire waarde systemen. Met het huidige toenemende wantrouwen wordt de roep om de economie ook op andere principes te waarderen sterker. Met bijdragen op afstand van Herman Wijffels en Joris Luyendijk werd gereageerd op de initiatieven van Dadara voor een alternatief functionerend financieel systeem.

Terug