Gratis woensdag op de schop

foto: studio Hans Wilschut

Persbericht

Afschaffing gratis woensdag
Woensdag 31 oktober 2012
 
Bijna 6 jaar lang bezochten kunstliefhebbers¬ Museum Boijmans Van Beuningen gratis op woensdag. Door de huidige conjunctuur en de bezuinigingsplannen van de gemeente Rotterdam ziet het museum zich gedwongen om deze gratis dag af te schaffen. Vanaf vandaag betalen alle bezoekers ook op woensdag de reguliere entreeprijs.
 
Museum Boijmans Van Beuningen ziet de eigen inkomsten vanuit bezoek en sponsoring aanzienlijk teruglopen als gevolg van de huidige financiële crisis. De omzet die het museum met de gratis woensdag misloopt is nu van groot belang om de teruglopende inkomsten en subsidies het hoofd te bieden.
 
Kleine beurs

In de afgelopen jaren was het aanzienlijk drukker op de woensdagen dan op andere doordeweekse dagen. Vooral bezoekers uit de regio Rotterdam-Rijnmond wisten die dag de weg naar Museum Boijmans Van Beuningen te vinden. Het museum acht het van groot belang toegankelijk te blijven voor iedereen, ook voor mensen met een kleine beurs. Het museum betreurt het deze maatregel te moeten nemen. Voor kinderen en jongeren tot en met 18 jaar is het museum nog wel gratis toegankelijk. Het entreegebied met twee tentoonstellingszalen, de museumwinkel, Espressobar en Kunst Studio zijn nog steeds gratis toegankelijk voor iedereen.
 
Gevolgen van de bezuinigingen
Het afschaffen van de gratis woensdag is niet de enige maatregel die Museum Boijmans Van Beuningen moet nemen. Onlangs heeft het museum moeten snijden in de omvang van de formatie met 12 arbeidsplaatsen. Met de huidige bezuinigingsplannen van de gemeente Rotterdam, de teruglopende eigen inkomsten vanuit bezoek en sponsoring en de noodzakelijke investeringen in fondsenwerving moet het museum aanzienlijk bezuinigen: bijna een kwart van zijn begroting.
 

Terug