Mogelijke aankoop schilderij Max Beckmann

PERSBERICHT
27 februari 2008

Museum start wervingsactie

Museum Boijmans Van Beuningen wordt in de gelegenheid gesteld een monumentaal familieportret van Max Beckmann te verwerven uit particulier bezit. Het museum heeft een aantal prenten, maar nog geen schilderij van deze expressionistische kunstenaar in de collectie. Dit portret van de familie Lütjens uit 1944 vormt een prachtige aanvulling op de reeds aanwezige verzameling klassiek modernen.
Voor financiering van deze aankoop is het museum een wervingsactie gestart. De steun van grote cultuurfondsen, sponsoren en particulieren is onmisbaar om een dergelijk bijzonder en kostbaar kunstwerk te kunnen verwerven. Het museum hoopt deze actie in de zomer van 2008 met succes af te sluiten.

Het familieportret van de beroemde Duitse schilder Max Beckmann ontstond in 1944 in Amsterdam. Toen in 1937 Beckmanns werk in Duitsland door de nazi’s tot ‘entartet’ werd verklaard, vluchtte Beckmann naar Nederland. Hij leidde er een geïsoleerd, maar ook zeer productief leven.
Beckmann vond tijdens de oorlog een aantal malen onderdak bij de kunsthandelaar Helmuth Lütjens en gaf hem regelmatig doeken in bewaring. Deze band resulteerde onder andere in het schilderen van het familieportret van Lütjens samen met zijn vrouw Nelly en hun dochtertje Annemarie. Lütjens was zo onder de indruk van het resultaat dat hij het doek voor zijn privé-collectie aankocht.
Het monumentale portret behoort tot de weinige doeken uit Beckmanns exil-periode 1937-1947 die nog in Nederland aanwezig zijn. Het familieportret was recentelijk te zien in de grote overzichtstentoonstelling van werken van Max Beckmann uit deze jaren in het Van Gogh Museum te Amsterdam en in München.

Terug