Feestelijke finissage voor succesvolle tentoonstelling in Onderzeebootloods

Foto: Fred Ernst

Persbericht

Sarkis - Ballads
2 juni - 30 september 2012

Ter afsluiting van de succesvolle tentoonstelling in de Onderzeebootloods, genaamd ‘Ballads’, organiseren Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam een
feestelijke finissage op zondag 30 september 2012. De derde editie van de tentoonstelling in de Onderzeebootloods, dit jaar op naam van kunstenaar Sarkis, trok al vele duizenden bezoekers uit binnen- en buitenland naar de Rotterdamse haven.

In de Onderzeebootloods op het RDM-terrein is sinds juni de tentoonstelling ‘Ballads’ van Sarkis
(Istanbul, 1938) te zien. Met gekleurd licht, muziek van John Cage en monumentale objecten maakt de kunstenaar in de industriële loods denkbeeldig een verbinding tussen water en lucht.
Ter gelegenheid van de laatste uren van de tentoonstelling wordt op 30 september het 43-delige
carillon in de tentoonstelling live bespeelt, in samenspel met piano. Deze muzikale afsluiting vindt
plaats in de Onderzeebootloods van 16.00 -18.00 uur, in aanwezigheid van kunstenaar Sarkis. Tot en met 30 september is het nog mogelijk ‘Ballads’ te bezoeken. De Onderzeebootloods is open van dinsdag t/m zondag, van 12.00 - 18.00 uur. Elk half uur vertrekt de Aqualiner vanaf de Willemskade, naast de Erasmusbrug, naar het RDM-terrein.
 

De pers over ‘Ballads’

Publiek en pers zijn enthousiast over de installatie vol klank en kleur die Sarkis creëerde in de 5000m2 grote Onderzeebootloods:
NRC Handelsblad: “Sarkis creëert een imaginaire onderwaterwereld in het Rotterdamse havengebied.”
Vogue: “Bezoekers kunnen zich laven aan een bad van kleur, licht en klank, rondfladderen op gevederde fietsen, een glaasje water drinken, zich verwonderen.”
De Volkskrant: “Onderhuids spektakel.” Parool: “De expositie Ballads is een levendige ontmoetingsplek. (…) Leuk om gewoon doorheen te wandelen, fietsen of te skaten, razend interessant naarmate je er meer over leest en weet.”
Trouw: “Voor deze tentoonstelling combineerde Sarkis oudere kunstwerken met ideeën die hij kreeg in de loods. Het werd een lichtvoetige kakofonie van associaties en kleuren.”
 

Kunstenaarspraktijk

Vanaf de jaren negentig kreeg Sarkis internationale bekendheid met zijn installaties van licht, muziek en zintuigelijke materialen zoals hout, vilt, veertjes, waterverf en neon. Het historische karakter van een plek en de verbinding tussen heden en verleden zijn terugkerende element in de praktijk van Sarkis. In ‘Ballads’ nodigt hij de bezoeker uit op een mentale reis naar de diepte van de zee, geïnspireerd door de oorspronkelijke functie van de loods (waar ooit onderzeeboten werden gebouwd), het havengebied en het omliggende water. Het werk van Sarkis is internationaal geëxposeerd, onder andere op de Biënnales van Venetië en Istanbul, de Documenta in Kassel en in 2010 in een solotentoonstelling in het Centre Pompidou in Parijs. Tegelijkertijd met de tentoonstelling in de Onderzeebootloods nam Sarkis deel aan de triënnale in Parijs. In Palais de Tokyo toonde hij de installatie 'La Frise des trésors de guerre' (The Frieze of War Trophies).
 

Onderzeebootloods

De Onderzeebootloods is een samenwerkingsproject van Havenbedrijf Rotterdam en Museum
Boijmans Van Beuningen. Gedurende vijf jaar wordt elke zomer een speciaal gemaakte grote
installatie van een vooraanstaande hedendaagse kunstenaar getoond. De twee eerdere edities staan op naam van Atelier Van Lieshout in 2010 en Elmgreen & Dragset in 2011.

Terug