Onbekend pre-Eyckiaans paneel naar Rotterdam

Brugge (?), Drieluik met de balseming van het lijk van Christus, Jaartal: circa.1410-1420, Eikenhout, middenpaneel 31 x 31,9 x 1,9 cm; zijpanelen elk 31 x 12,8 cm, Particuliere verzameling

Persbericht

Onbekend pre-Eyckiaans paneel naar Rotterdam
Augustus 2012

Een tot dusver volledig onbekend zes eeuwen oud drieluik is toegezegd aan de tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’. Museum Boijmans Van Beuningen is bijzonder verheugd met de komst van het kunstwerk dat kan worden beschouwd als een van de hoogtepunten uit de
pre-Eyckiaanse paneelschilderkunst in de Nederlanden.

De tentoonstelling ‘De weg naar Van Eyck’ met ruim negentig meesterwerken uit de Nederlandse, Franse en Duitse kunst van rond 1400, is vanaf 13 oktober vier maanden lang te zien in Museum Boijmans Van Beuningen. Het toegezegde driedelige paneel, waarop de Zalving van Christus te zien is met aan weerszijden de heilige Antonius en Johannes de Doper, komt speciaal voor de tentoonstelling uit een Italiaanse privécollectie naar Rotterdam. Conservator Friso Lammertse: “Het is heel bijzonder dat een totaal onbekend schilderij uit deze periode opduikt. Het is bovendien van zeer hoge kwaliteit. De rechterzijvleugel met Johannes de Doper behoort tot de mooiste schilderijen die nog bestaan van de Nederlandse kunst rond 1400.”

Triptiek met de graflegging
Het middenpaneel van het drieluik toont met de balseming van de dode Christus een zelden afgebeeld tafereel. Het werk is volgens internationale kunstexperts door een onbekende kunstenaar rond 1410 in Brugge geschilderd. Er bestaan nog slechts 20 à 30 schilderijen uit deze periode, die in de Nederlanden werden vervaardigd. Vergelijkingen met pre-Eyckiaanse tekeningen, miniaturen uit getijdenboeken en de manier waarop de zalving in beeld is gebracht, doet internationale kunstexperts echter niet twijfelen aan de herkomst van het werk. Het drieluik werd mogelijk in opdracht van een hospitaal gemaakt. De heilige Antonius werd bij ziekte aangeroepen en was de beschermheilige van veel ziekenhuizen. Het schilderij is in goede staat, alleen de Christus in het beeld heeft geleden. Waarschijnlijk omdat hij doorlopend door gelovigen is aangeraakt.

Tentoonstelling
‘De weg naar Van Eyck’ belicht hoe en door wie Jan van Eyck (Maaseik ?, ca. 1390 - Brugge 1441) werd geïnspireerd om te komen tot zijn revolutionaire en realistische stijl. Uiterst kostbare en fragiele schilderijen, beelden, edelsmeedwerken, miniaturen en tekeningen van de belangrijkste kunstenaars uit Europa, waaronder Jan van Eyck en meesters als Johan Maelwael en de Meester van de Heilige Veronica, komen uit collecties vanuit de Verenigde Staten en Europa naar Rotterdam. Het is voor het eerst en vanwege de kwetsbaarheid van de werken, waarschijnlijk ook voor het laatst dat een expositie over dit onderwerp wordt gehouden. Van de hand van Van Eyck wordt een vijftal schilderijen getoond, enkele miniaturen en tekeningen die aan de schilder zijn toegewezen. Een van de werken komt uit Museum Boijmans Van Beuningen dat het enige museum in Nederland is met een ‘Van Eyck’ in de collectie. Uit de eigen museumcollectie is tevens het beroemde Norfolk triptiek te zien, één van de sleutelstukken uit de pre-Eyckiaanse tijd.

Catalogus
Er verschijnt een rijk geïllustreerde catalogus onder redactie van conservator Friso Lammertse en
Stephan Kemperdick, conservator in Berlijn, tevens samenstellers van de tentoonstelling.

Funding
Museum Boijmans Van Beuningen bedankt de volgende fondsen, bedrijven en particulieren die de tentoonstelling 'De weg naar Van Eyck' mogelijk maken met hun enthousiaste en genereuze steun: Turing Foundation, Robeco, BankGiro Loterij, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, SNS REAAL Fonds, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds (mede mogelijk gemaakt uit het Breeman Talle Fonds), Aon Artscope, Unilever, Nedspice, Ploum Lodder Princen, Shell en Blockbusterfonds. Op initiatief van particulieren is een unieke actie opgezet om de tentoonstelling te steunen. U kunt hier aan deelnemen; voor meer informatie over de Kring van Van Eyck zie www.boijmans.nl/dekring.

Perspreview
Op donderdag 11 oktober 2012 vindt om 11.00 uur de perspreview plaats. Plaatsen zijn beperkt. U kunt zich aanmelden via pressoffice@boijmans.nl.

Terug