Aankondiging Hand Made

Grayson Perry, Graf van de onbekende ambachtsman, 2011. Gietijzer, olieverf, glas

Persbericht

Hand Made
Lang leve het ambacht

9 maart t/m 20 mei 2013

Terwijl bijna niemand nog beroepsmatig een ambacht beoefent, lijkt de belangstelling voor het handgemaakte product groter dan ooit. Museum Boijmans Van Beuningen brengt komend voorjaar het ambacht tot leven. Objecten, prenten, demonstraties en workshops laten de bezoeker het ambacht beleven en onderzoeken.

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert komend voorjaar een tentoonstelling waarin de mooiste voorbeelden van het kunstambacht uit heden en verleden te zien zijn. Het museum toont ruim vijfhonderd objecten, variërend van zilveren bokalen, verfijnd kant en eenvoudige aardewerken kookpotten tot geraffineerd glaswerk, gevlochten manden en designmeubels. Hand Made is niet alleen een hernieuwde viering van het ambacht en vakmanschap, maar toont ook de diverse opvattingen en clichés rondom het ambacht. Als onderdeel van de tentoonstelling geeft het museum kunstenaars, ontwerpers en andere specialisten een podium om hun vaardigheden te demonstreren.

Viering van het ambacht
‘The Tomb of the Unknown Craftsman’, het monumentale gietijzeren schip dat de Britse kunstenaar Grayson Perry in 2011 maakte als eerbetoon aan alle ambachtslieden uit het verleden, verwelkomt de bezoeker bij de ingang van de tentoonstelling. Hand Made laat de bezoeker zich verbazen over wat mensen kunnen maken. Objecten gemaakt door vaklieden van de middeleeuwen tot heden, van alle mogelijk denkbare materialen en met behulp van tientallen verschillende technieken. Zoals de ‘Knotted Chair’ van Marcel Wanders, uniek 17e eeuws houtsnijwerk uit het Victoria and Albert Museum in Londen en door Viktor & Rolf beschilderde klompen. In de tentoonstelling is een atelier ingericht waarin vaklieden aan het werk zijn en complexe kunstnijverheidstechnieken demonstreren. Ook is er aandacht voor het ‘moderne ambacht’: hedendaagse ontwerpers laten zien hoe zij nieuwe, digitale technieken gebruiken om unieke of moderne ‘custom made’ producten te maken.

Feit en fictie
‘Handwerk is uniek, persoonlijk en onvervangbaar.’
‘Een ambachtelijk product is eerlijker en authentieker dan een industrieel massaproduct.’
‘Amateurkunst is kwalitatief minderwaardig.’

Dit zijn enkele van de clichés die bestaan rondom het begrip ambachtschap en die in Museum Boijmans Van Beuningen nader worden onderzocht. Exceptionele voorbeelden van het kunstambacht ondersteunen, nuanceren of ontkrachten zeven populaire clichés rondom het ambacht in Hand Made.

Workshops, films, Hand Made markten en meer
Onderdeel van Hand Made is een uitgebreid en gevarieerd film- en documentaire programma over kunstambachten, dat doorlopend is te zien. De educatieve ruimte van het museum fungeert tijdelijk als 'Ambacht Studio’, waar een breed scala aan workshops, bijvoorbeeld breien, 3D-printing of houtbewerking wordt aangeboden. Verschillende specialisten geven deze workshops. Hoogtepunt zijn de Hand Made markten op het binnenplein van het museum waar niet alleen professionele makers producten van hoge kwaliteit verkopen, maar ook handgemaakte producten te koop zijn.

Op ARTtube, het online videokanaal van vijf Nederlandse en Belgische musea, presenteert Museum Boijmans Van Beuningen vanaf maart een nieuwe serie over kunstnijverheidstechnieken.

Funding
‘Hand Made: lang leve het ambacht' is mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, VSBfonds, SNS REAAL Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, het Fonds voor Cultuurparticipatie, Shell, SintLucas, Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed, Etsy, Farrow & Ball, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Swan Market en alle deelnemende ambachtslieden. vtwonen is mediapartner van de tentoonstelling.

Terug