Genomineerde Turner Prize te zien in Boijmans

Foto: Lotte Stekelenburg

Persbericht

Paul Noble is een van de genomineerden van de belangrijke Turner Prize voor de editie 2012. Tekeningen van de Britse kunstenaar zijn momenteel te zien in een hedendaagse tekeningententoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen. In 2014 krijgt Noble een overzichtstentoonstelling in het museum.

Paul Noble (1963) is tezamen met Elizabeth Price, Luke Fowler en Spartacus Chetwynd genomineerd voor een van de belangrijkste Britse kunstprijzen, de Turner Prize 2012. Op 3 december 2012 wordt de winnaar bekend gemaakt. De expositie “Mateloos, schaamteloos, onbegrensd” in Museum Boijmans Van Beuningen toont tot en met 30 september werken van Noble tezamen met tekeningen van andere kunstenaars. In de zomer van 2014 krijgt Paul Noble een overzichttentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen waarin onder andere de twee werken van Noble uit de museumcollectie te zien zijn.

Turner Prize
De Britse Turner Prize, ingesteld in 1984 en genoemd naar de Engelse schilder William Turner, is een jaarlijkse prijs voor een Britse kunstenaar onder de vijftig. De organisatie ligt bij de Tate Gallery. Sinds 2004 bedraagt het prijzengeld 40,000 pond. In 2012 is de shortlist van genomineerden samengesteld door Andrew Hunt, Heike Munder, Michael Stanley, Mark Salden, Penelope Curtis en Nicholas Serota. Kunstenaar Martin Boyce won de prijs in 2011. Noble is genomineerd met zijn tekeningen.

Mateloos, schaamteloos, onbegrensd
In de expositie “Mateloos, schaamteloos, onbegrensd” die vanaf 23 juni te zien is in Museum Boijmans Van Beuningen, zijn surrealistische hedendaagse tekeningen te zien van Oscar Camilo de las Flores (Mexico), Paul Noble (Verenigd Koninkrijk), Charlie Roberts (Verenigde Staten), ManfreDu Schu (Oostenrijk), Peter Feiler (Duitsland), Robert McNally (Verenigde Staten), Ewoud van Rijn (Nederland) en Kinke Kooi (Nederland), Mai van Oers (Nederland) en anderen. De tentoonstelling was dit voorjaar in aangepaste vorm te zien in het Institut Néerlandais in Parijs.

Hedendaagse tekeningen in Boijmans
Het museum beschikt over een verzameling van ruim 70.000 bladen. Het is een van de rijkste collecties tekeningen en prenten van Europa, met vooraanstaande deelverzamelingen Italiaanse, Duitse, Nederlandse en Franse meesters. In de afgelopen jaren bouwde het museum een internationale tekeningencollectie op met werk van ‘rastekenaars’ als Ewoud van Rijn en Paul Noble. Het verzamelen van een representatief blok van een kunstenaar en het verwerven van tekeningen van (zeer) groot formaat wordt niet geschuwd.
De collectie van het museum bevat tekeningen die voortkomen uit een specifiek of fantastisch wereldbeeld. In enkele gevallen kunnen de werken worden beschouwd als een vorm van automatische verbeelding. De surreële kwaliteit van de tekeningen staat centraal bij de selectie van de verzameling. Het museum zet hiermee de traditie voort van het verzamelen van werken van kunstenaars als Dalí, Magritte, Delvaux, Tanguy en Zurn.

Kwetsbaar
Tekeningen en prenten zijn zeer kwetsbaar, waardoor de meeste werken niet in de vaste opstelling van het museum te zien zijn. Regelmatig worden de werken getoond in tijdelijke presentaties. Daarnaast is het voor bezoekers mogelijk om prenten of tekeningen op aanvraag te bekijken in het Prentenkabinet.
 

Terug