On Kawara - Geleefde tijd

On Kawara, I got up at 9.47 AM On Kawara, I got up at 9.47 AM

Persbericht

On Kawara - Geleefde tijd
9 juni - 2 september 2012

In het Prentenkabinet toont Museum Boijmans Van Beuningen deze zomer een gevarieerde selectie van 68 ansichtkaarten, vijf schilderijen en een telegram van de Japanse conceptuele kunstenaar On Kawara. 

Het werk van On Kawara (Kariya, Japan, 1933) concentreert zich op het voorbijgaan en markeren van tijd. Door middel van een bepaald registratiesysteem richt Kawara zich op het ongrijpbare karakter van het verstrijken van de tijd. Een voorbeeld hiervan is I am still alive, een serie telegrammen die de kunstenaar onregelmatig naar verschillende personen verstuurt. Tegelijkertijd vormt Kawara’s oeuvre een methodisch verslag van zijn eigen leven, dat, afgezet tegen de twee miljoen jaartallen in een opname van One million years (past) en (future), te horen in de tentoonstelling, slechts van zeer tijdelijke aard is.
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert naast de ansichtkaartenserie ook enkele werken uit de bekende Today-serie, ook wel ‘date paintings’ genoemd, en een telegram.

I got up…
De 68 prentbriefkaarten in de tentoonstelling zijn onderdeel van de I got up-serie van Kawara, waarbij hij vanaf 1968 elke ochtend postkaarten verzendt naar twee verschillende vrienden of collega’s, verspreid over de hele wereld. De kunstenaar volgt daarbij een vast stramien: op de kaart stempelt hij de datum, zijn adres en het adres van de ontvanger, gevolgd door ‘I got up at’, plus het precieze tijdstip waarop hij die dag is opgestaan. De postkaarten, met op de voorzijde toeristische plekken in de stad waar hij op dat moment verblijft, documenteren op een uniforme wijze een terugkerende, alledaagse handeling van de kunstenaar.
Tussen 26 januari en 3 april 1978 ontving de Nederlandse kunstenaar Michael Snel Sesteer (1935-1989) iedere dag zo’n ansichtkaart van Kawara. In 1989 kwamen deze 68 kaarten, die de kern van de tentoonstelling vormen, als promised gift van Jeroen Snel in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Today

Naast de I got up-serie zijn vijf schilderijen uit de Today-serie te zien, een selectie die Kawara in 1991 op verzoek van Museum Boijmans Van Beuningen heeft gemaakt. Deze selectie is zo divers mogelijk: de opschriften maken melding van zo veel mogelijk verschillende dagen, maanden, jaren, decennia, talen, steden, landen en continenten. Kawara begon op 4 januari 1966 met deze serie, die inmiddels meer dan 2000 werken omvat. Op een monochrome ondergrond, dikwijls donkergrijs, maar soms ook blauw of vermiljoen, schildert hij in witte letters de datum van de dag waarop het werk wordt uitgevoerd. Elk schilderij in de serie verpakt de kunstenaar in een zelfgemaakte kartonnen doos. Deze beplakt hij aan de binnenzijde met een krantenartikel van dezelfde dag als waarop het schilderij is gemaakt. De werken uit de Today-serie verwijzen niet alleen naar een bepaalde dag, maar ook naar de plek waar de kunstenaar op dat moment verblijft. Het krantenknipsel is afkomstig van een lokale krant en de datum op het schilderij is genoteerd volgens de taal van het land waar het werk gemaakt is.

Terug