Finalisten Art Rocks! Boijmans Muziekcompetitie bekend

Villeneuf Try Acrobatics Thumos Peter de Jong & Band Pitto Harp Rocks! Drs. B Lilian Hak De Marskramer anno Nu Myrthe van de Weetering

Persbericht
Finalisten Art Rocks! Boijmans Muziekcompetitie bekend
22 mei 2012

Jury en publiek hebben geoordeeld: de tien finalisten van de Art Rocks! Boijmans Muziekcompetitie zijn bekend! Uit 193 inzendingen gaan tien acts door naar de finale op zaterdag 23 juni. Tijdens deze avond met optredens van de finalisten, ambassadeur Lucky Fonz III en Giovanca, beslist het publiek wie de winnaar wordt en naar huis gaat met 1.000 euro.

Muzikanten lieten zich inspireren door een kunstwerk uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, maakten daarbij een eigen track en uploadden deze naar www.artrocks.nl. Kunst inspireert, want er zijn maar liefst 193 inzendingen binnengekomen. Van jazz en hiphop tot klassiek, singer-songwriter en rock: alle disciplines zijn vertegenwoordigd. In twee maanden kwamen ruim 12.000 stemmen binnen via de website. De publiekswinnaar Try Acrobatics kreeg 574 stemmen en verwierf daarmee een plek in de finale. De negen andere finalisten zijn gekozen door de vakkundige jury, bestaande uit muziekjournalist, presentator en radiomaker Jasper van Vugt, kunsthistoricus Kees Hogenbirk, eindredacteur van Live XS Klaas Knooihuizen en zanger Odilo Girod.

Juryrapport
De jury baseerde zijn keuze op de link tussen het kunstwerk en de muziek, de creativiteit en de kwaliteit van de nummers. De muzikale benadering enerzijds en de kunsthistorische benadering anderzijds zorgden voor een zeer interessant juryberaad. Alle juryleden waren aangenaam verrast over het aantal en de kwaliteit van de inzendingen.

Kees Hogenbirk (kunsthistoricus):
“Bevlogen musici drukken in de muziek de periode uit waarin het paneel of de installatie is ontstaan - van middeleeuwse woorden tot elektronische wolken. Originele geesten nemen een volstrekt uniek uitgangspunt of een bijzondere instrumentatie. Het is hoopgevend om dat talent er uit te pikken.”

Klaas Knooihuizen (eindredacteur Live XS):
“Hoewel er in de jury zowel muziek- als kunstkenners zaten bleken we het over de meeste inzendingen opvallend eens met elkaar. Blijkbaar hebben we elkaar dankzij deze competitie eindelijk weten te vinden. Wat dat betreft is Art Rocks! nu al geslaagd.”

Finalisten & stemmen
Thumos, MJ&Burb, Anne Vanschothorst, Drs. B, Lilian Hak, Myrthe van de Weetering, Pitto, Villeneuf, Peter de Jong & Band en Try Acrobatics zijn de tien finalisten die doorgaan naar de finale. De muzikanten maken op dit moment een eigen videoclip. Deze zijn vanaf 6 juni te zien op www.artrocks.nl. Vanaf dat moment kan het publiek tot en met 23 juni wederom stemmen op zijn/haar favoriet.

De finale
Op zaterdagavond 23 juni 2012 van acht tot middernacht vindt de finale van de Art Rocks! Boijmans Muziekcompetitie plaats. De tien finalisten geven live optredens in het museum. Het publiek stemt en bepaalt deze avond definitief welke act de grote winnaar wordt en naar huis gaat met 1.000 euro en een Museumkaart. Daarnaast treden singer-songwriter Lucky Fonz III en jazz-zangeres Giovanca op. Het crossmediale project Art Rocks!, dat een brug slaat tussen muziek en kunst, wordt op deze avond feestelijk afgesloten. De finale is gratis toegankelijk.

Art Rocks! is mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. De Art Rocks! Boijmans Muziekcompetitie is georganiseerd in samenwerking met De Grote Prijs van Nederland. Lees op de volgende pagina meer over de BankGiro Loterij.

BankGiro Loterij
Volgens de BankGiro Loterij biedt Art Rocks! een originele invalshoek om de museumcollectie te ontsluiten. Het project laat op een laagdrempelige wijze een nieuw publiek kennismaken met kunst. Ongeveer 700.000 Nederlanders spelen mee met de BankGiro Loterij. Zij maken kans op prijzen en steunen molens, musea en monumenten in Nederland. De BankGiro Loterij kon dankzij haar deelnemers in 2011 ruim vierenzestig miljoen euro bijdragen aan het behoud van cultureel erfgoed in Nederland. Zo kon de Hermitage Amsterdam dankzij een grote bijdrage van de loterij gerealiseerd worden. Deelnemers van de BankGiro Loterij steunen ook publieksfavorieten zoals Museum Boijmans Van Beuningen, Beeld en Geluid, het Spoorwegmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Vereniging Hollandsche Molen en Paleis Het Loo.

Terug