‘Teach in’
Over de kwaliteit van complexiteit

PERSBERICHT
21 februari 2008

'Teach in' in Museum Boijmans Van Beuningen op woensdag 5 maart 2008, 20.00 tot 23.00 uur

Museum Boijmans Van Beuningen onderzoekt drie lofliederen op complexiteit. Drie denkers doen deze avond hun betoog over het lelijke en het confronterende: over wellicht een nieuwe betekenis van avant-garde en over hoe zij tot deze inzichten zijn gekomen.
De lezingen van Paul Frissen, hoogleraar Bestuurskunde (UvT) en decaan van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur in Den Haag; Willem Schinkel, theoretisch socioloog (EUR) en theoretisch kunsthistoricus Frank Reijnders (UvA), worden gevolgd door een onderzoekend vraaggesprek. Deze wordt geleid door Lucas Verweij, directeur Academie van Bouwkunst Rotterdam.

Een museum baseert zich op kunst- en cultuurgeschiedenis waarin termen als excellentie, meesterwerken, avant-garde en culturele diversiteit constant een rol spelen. In de hoedanigheid van onderzoeker is het museum geïnteresseerd in complexiteit en de neerslag van democratie. Hoe komt het dat we op een bepaald moment op een bepaalde manier gaan kijken naar maatschappelijke structuren? Hoe zit dat met de fascinatie voor het lelijke, het ogenschijnlijk onaangename? Het doel van de avond op 5 maart is het conceptueel of ideematig denken te stimuleren, denkkaders te doorbreken en te proberen de kwaliteit van complexiteit te laten zien.

In deze context voert Paul Frissen een pleidooi voor ‘het verschil’ ten gunste van excellentie en diversiteit. Willem Schinkel gooit zwierig iedere houvast aan harmonieus gemeenschapsdenken overboord en schotelt hiermee een fascinerend nieuw soort realistisch optimisme voor. Frank Reijnders houdt een kunsthistoriografisch betoog en verhoudt zich tot complexiteit, receptie en subjectief onderzoek. Hij kent begrippen als ‘het meesterstuk’, ‘avant-garde’ en ‘nostalgie’ een nieuwe betekenis toe.

Bronnen
- Paul Frissen ‘De staat van verschil. Een kritiek van de gelijkheid’ 2007, Uitgeverij Van Gennep;
- Willem Schinkel ‘Denken in een tijd van sociale hypochondrie. Aanzet tot een theorie voorbij de maatschappij’ 2007, Uitgeverij Klement;
- Frank Reijnders ‘Topstukken en meesterzetten’ (in productie).

Programma
19.30 uur Ontvangst
20.00-20.20 uur Lezing Paul Frissen
20.20-20.40 uur Lezing Frank Reijnders
20.40-21.00 uur Lezing Willem Schinkel
21.00-22.00 uur Vraaggesprek met alle aanwezigen door Lucas Verweij
22.00-23.00 uur Borrel
23.00 uur Einde

Gratis
Deze ‘teach in’ van het museum over de kwaliteit van complexiteit is gratis toegankelijk.
Reserveren aanbevolen: pressoffice@boijmans.nl.

Met bijzonder veel dank aan: Fonds BKVB, Siebe Thissen, Hans Kennepohl (Arminius Rotterdam), Liesbeth Levy (debatcentrum De Unie), Maartje Berendsen (Salon De Lantaern).

Terug