Digitaliseringswerkzaamheden opengesteld voor bezoekers

Museum Boijmans Van Beuningen en museumtuin, studio Hans Wilschut 2008

Persbericht

Digitaliseringswerkzaamheden opengesteld voor bezoekers
t/m 9 september 2012

Op dit moment kunnen bezoekers in Museum Boijmans Van Beuningen een kijkje nemen achter de schermen van digitaliseringsproject ‘Digitising Contemporary Art for Europeana’ (DCA). In het museum zijn zeer tijdelijk kunstwerken te zien die speciaal voor het project zijn opgesteld. Binnen het DCA-project digitaliseert het museum 425 belangrijke installaties, sculpturen en assemblages van hedendaagse kunstenaars uit de collectie.

De digitaliseringswerkzaamheden voor het DCA-project, zoals het hoogwaardig fotograferen van de kunstwerken en het registreren van verschillende onderdelen, vinden gedeeltelijk plaats in de Serrazaal van het museum. De opstelling van kunstwerken is wisselend en verschillende bijzondere werken uit de collectie passeren de revu. Speciaal voor het digitaliseringsproject worden gecompliceerde installaties, zoals de installatie EMMDM van Erik van Lieshout, bestaande uit video’s, kartonnen dozen en bierkratten, opgebouwd. Ook zijn sculpturen van onder meer de Nederlandse kunstenaars Carel Visser en Ger van Elk voor korte tijd te zien. Het museum streeft ernaar steeds drie werken enkele dagen te tonen.

Boijmans en DCA
In opdracht van de Europese Commissie digitaliseert Museum Boijmans Van Beuningen sinds 1 januari 2011 samen met 21 Europese musea en kunstinstellingen in totaal 27.000 hedendaagse kunstwerken. Onder de noemer ‘Digitising Contemporary Art for Europeana digitaliseert het museum driedimensionale kunstwerken uit de collectie om deze uiteindelijk online toegankelijk te maken voor een breed publiek via de webportal Europeana.
Vanaf 2013 is het digitale materiaal van de geselecteerde kunstwerken te bekijken op www. europeana.eu.

Europees cultureel erfgoed
De webportal Europeana geeft het publiek toegang tot het digitale cultureel erfgoed in bezit van Europese musea, bibliotheken, archieven en audiovisuele verzamelingen. Op Europeana staan momenteel meer dan 20 miljoen items, waarvan ruim 5.000 van Museum Boijmans Van Beuningen. Sinds de lancering in november 2008 heeft de website miljoenen hits gehad. Deze getallen weerspiegelen de brede belangstelling in online-toegang tot het Europees cultureel erfgoed.

Online ontsluiten van collectie
Het DCA-project sluit aan bij de aandacht van Museum Boijmans Van Beuningen voor de online ontsluiting van de collectie. De collectie van het museum is ook te raadplegen via collectie.boijmans.nl en via alma.boijmans.nl. ALMA is een satellietwebsite van het museum die pre-industriële gebruiksvoorwerpen koppelt aan schilderijen en prenten waarop deze voorwerpen staan afgebeeld. Sinds april 2012 maakt Museum Boijmans Van Beuningen als een van de zes Nederlandse musea deel uit van het wereldwijde Google Art Project. Via deze portal zijn 112 kunstwerken uit de collectie in detail online te bezichtigen.

DCA is medegefinancierd door het CIP-ICT Policy Support Programme van de Europese Unie.

Terug