Boijmans onderdeel van Google Art Project

Museum Boijmans Van Beuningen en museumtuin, studio Hans Wilschut 2008

Persbericht

Boijmans onderdeel van Google Art Project

Vanaf vandaag is Google Art Project uitgebreid in Nederland. Google is met een aantal Nederlandse musea een samenwerking aangegaan. Museum Boijmans Van Beuningen is een van de nieuwe partners en toont hoogtepunten uit de collectie via het Art Project.

Museum Boijmans Van Beuningen is een van de nieuwe deelnemers aan het Google Art Project. Tezamen met het Van Gogh Museum, het Rijksmuseum, het Koninklijk Paleis Amsterdam, het Kröller-Müller Museum en het Gemeentemuseum Den Haag, stelt het Rotterdamse museum een gedeelte van de collectie online beschikbaar via het Art Project. Google streeft met het nieuwe project naar het online brengen van cultuur en dit toegankelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek. Sjarel Ex, directeur Museum Boijmans Van Beuningen: “Wij zijn trots om ons te mogen aansluiten bij de selecte groep musea van Google Art Project. Vanaf nu kunnen nog meer mensen ter wereld genieten van de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.”

30.000 kunstwerken
De samenwerking tussen Museum Boijmans Van Beuningen en Google Art Project is onderdeel van een omvangrijke wereldwijde uitbreiding van het kunstproject, dat hiermee 151 partners in 40 landen omspant. In totaal zijn er meer dan 30.000 kunstobjecten in hoge resolutie te bewonderen. Google biedt kunstliefhebbers de mogelijkheid om met een paar simpele muisklikken allerhande kunstwerken te ontdekken, van schilderijen en beeldhouwwerken tot straatkunst en foto’s.
Uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen zijn op dit moment 112 kunstwerken te bezichtigen. Zo kan worden ingezoomd op werken van onder andere Bosch, Cézanne, Van Dijck, Van Gogh en Rubens. Topstukken als het anonieme Norfolk-triptiek, het momenteel in restauratie verkerende ‘De drie Maria’s aan het graf’ van Van Eyck, ‘De toren van Babel’ van Bruegel en Rembrandts ‘Titus aan de lessenaar’ zijn vanaf vandaag online beschikbaar via het Art Project.

Belangrijkste functies
Dankzij een geïntegreerde zoekfunctionaliteit is het eenvoudig voor gebruikers om collecties te doorlopen en direct te vinden wat ze zoeken. Gebruikers kunnen zoeken op de naam van een kunstenaar of kunstwerk, het type kunst, het museum, het land, de collectie en de tijdsperiode. Verschillende applicaties zijn in de website geïntegreerd, zodat bezoekers persoonlijke galerijen kunnen creëren. Het is mogelijk om op een interessant kunstwerk te klikken om het nader te verkennen of het in hoge resolutie weer te geven.

Wereldwijd
De kunstobjecten vertegenwoordigen een breed scala van culturen en beschavingen. Bezoekers kunnen naast de kunst uit Nederlandse musea onder meer genieten van Braziliaanse straatgraffiti, Islamitische decoratieve kunst en eeuwenoude Afrikaanse rotskunst. Ook minder voor de hand liggende locaties zijn opgenomen. Denk aan het kantoor van Barack Obama in het Witte Huis in Washington D.C. of de zalen van het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Collectie online
Het museum toont via de eigen online kanalen naast tekstuele en visuele informatie over de kunstwerken ook video’s over de schilderijen. De online collectie van het museum is te bezoeken via collectie.boijmans.nl en het online videokanaal van het museum via arttube.boijmans.nl.
 

Terug