Poëtische kunsttentoonstelling in de haven van Rotterdam

Onderzeebootloods - foto Thijs de Lange Onderzeebootloods - foto Freek van Arkel

Sarkis - Ballads
2 juni - 30 september 2012

Deze zomer vindt voor de derde keer op rij een bijzondere tentoonstelling plaats in de Onderzeebootloods in Rotterdam. Op uitnodiging van Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam creëert Sarkis een poëtische installatie van bijna 5000m2 op het voormalige RDM terrein.

Sarkis (1938), geboren in Istanbul en momenteel woonachtig in Parijs, maakt in de Onderzeebootloods een poëtische installatie, genaamd ‘Ballads’. Geïnspireerd door 17e eeuwse kerkinterieurs van de Nederlandse schilder Pieter Saenredam transformeert hij de loods tot een sacrale ontmoetingsplek. Het formaat van de loods, de speciale verlichting en het geluid van een carillon met 43 klokken creëren een gewijde sfeer. Conservator van de tentoonstelling is Nicolette Gast. Vorig jaar was ‘The One & the Many’ van Elmgreen & Dragset te zien in de Onderzeebootloods en in 2010 presenteerde Atelier Van Lieshout een groot overzicht.

Sarkis
Sarkis’ oeuvre omvat vele installaties waarin hij een oriëntaalse, mystieke invloedsfeer combineert met een westers georiënteerde conceptuele kunst. Tijd en herinnering spelen hierin een belangrijke rol. Sinds begin jaren zeventig wordt het werk van Sarkis internationaal geëxposeerd op de Biënnales van Venetië en Istanbul, de Documenta in Kassel en recentelijk in een solotentoonstelling in het Centre Pompidou in Parijs. In Museum Boijmans Van Beuningen is gelijktijdig een satelliet-tentoonstelling te zien met nieuw werk van Sarkis: een interpretatie in aquarel op 96 vellen van de partituur ‘Ryoanji’ van John Cage.

Poëtische ontmoetingsplek
‘Ballads’ is een installatie van Sarkis waar hij - met licht, muziek, video, sculpturen, een carillon en een bibliotheek - een geheel laat ontstaan. De muzikale compositie ‘Litany for the whale’ van componist John Cage, die permanent te horen is, vormt de leidraad voor de bezoeker. Het refereert aan de functie van de Onderzeebootloods en herinnert aan de vorm van de duikboten die hier werden gebouwd. Alle elementen van het kunstwerk van Sarkis staan in het teken van het muzikale verhaal waarin de bezoeker de hoofdrol speelt. De tentoonstelling is een totaalervaring in kleur en muziek, die letterlijk begint bij betreding van de Onderzeebootloods.

Muzikale activiteiten
Iedere zondag is er live muziek op het carillon door Frank Steijns en andere musici. Museum Boijmans Van Beuningen biedt elke zaterdag rondleidingen aan in de tentoonstelling. Daarnaast vinden er tal van activiteiten plaats, zoals combinatie-rondleidingen over het RDM terrein, voorstellingen en meer.

Onderzeebootloods
De Onderzeebootloods is een samenwerkingsproject van Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen. Gedurende vijf jaar wordt elke zomer een speciaal gemaakte grote installatie van een vooraanstaande hedendaagse kunstenaar getoond. De loods, gebouwd in 1937, is in omvang vergelijkbaar met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. De twee eerdere edities staan op naam van Atelier Van Lieshout in 2010 en Elmgreen & Dragset in 2011. De Onderzeebootloods is een van de initiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam om een breed publiek in contact te brengen met de haven, én om de kwaliteit en beleving van het havengebied te versterken. De Onderzeebootloods is onderdeel van de voormalige Rotterdamsche Droogdok Maatschappij (RDM) op Heijplaat. Het industriële erfgoed uit de eerste helft van de vorige eeuw wordt momenteel herontwikkeld. Daarbij staan onderwijs, innovatieve bedrijven en cultuur centraal.

Terug