Turkije in Nederland

Sarkis, The Stained Glass of the Innocents [Het gebrandschilderde glas van de onschuldigen (2007), Gebrandschilderd glas, 10 werken, Collectie van Dr. Nejat F. Eczacıbaşı-stichting / Br Taner Ceylan, Alp on a White Background [Alp op een witte achtergrond] (2006), Olieverf op canvas, 115 x 180 cm, Collectie van Dr. Nejat F. Eczacıbaşı-stichting / Bruikleen

Persbericht

Turkije in Nederland:
Bijzondere uitwisseling tussen Museum Boijmans Van Beuningen en İstanbul Modern

10 maart - 10 juni 2012

De viering van 400 jaar handelsbetrekkingen tussen Turkije en Nederland gaat dit voorjaar van start. Verschillende musea presenteren in Nederland en Turkije speciale tentoonstellingen die aansluiten bij deze festiviteiten. In Museum Boijmans Van Beuningen opent op 10 maart de tentoonstelling İstanbul Modern - Rotterdam. Tegelijkertijd is de tentoonstelling ‘La La La Human Steps’ te zien in İstanbul Museum voor Moderne Kunst.

Beide tentoonstellingen volgen uit een tijdelijke collectie-uitwisseling tussen Museum Boijmans Van Beuningen en İstanbul Museum voor Moderne Kunst. In Rotterdam is werk van veertien verschillende hedendaagse kunstenaars te zien, waarmee een uniek overzicht wordt gegeven van de Turkse kunst vanaf de jaren 70 tot nu. Onder meer İnci Eviner, Taner Ceylan en Sarkis tonen hun werk in deze presentatie.

Nationale belangstelling
Museum Boijmans Van Beuningen sluit met zijn tentoonstelling aan bij het programma in de rest van Nederland. Vele culturele instellingen besteden aandacht aan de festiviteiten rondom 400 jaar handelsrelaties tussen Nederland en Turkije, zoals het Rijksmuseum, Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum Schiedam. In april staat tijdens de vijfde Internationale Architectuur Biënnale in onder meer het NAi in Rotterdam de stad Istanbul centraal

Istanbul Modern - Rotterdam
De veertien kunstenaars die in Rotterdam worden getoond, focussen op thema’s die nu internationaal actueel zijn. Het gaat onder meer over de rol van de verbeeldingskracht, identiteit, de integriteit van het lichaam, de politiek-maatschappelijke discussie, mooie toekomstbeloften, actuele politieke spanningen en het interdisciplinaire karakter van onze beeldcultuur en ons leven. Dit alles wordt aangesneden in een tentoonstelling waarin van vele media gebruik wordt gemaakt. Bij de tentoonstelling wordt een rondleiding en een brochure in het Nederlands, Engels en Turks aangeboden.

La La La Human Steps
In Istanbul toont Museum Boijmans Van Beuningen achtentwintig werken uit de collectie. Werk van onder anderen Aernout Mik, Bruce Nauman, Cindy Sherman, Bas Jan Ader, Vito Acconci en Marijke van Warmerdam maken deel uit van deze tentoonstelling. De werken verhouden zich in historisch, persoonlijk of maatschappelijk perspectief tot het mensbeeld.

Interviews
Voor de tentoonstelling İstanbul Modern zal geen perspreview plaatsvinden. Wij bieden u de mogelijkheid één van de betrokkenen bij de tentoonstelling İstanbul Modern te interviewen, waarbij u gelijk een exclusieve voorbezichtiging op zaal krijgt.

Terug