Jeff Koons' reusachtige paasei met strik in Boijmans

Installatie in Boijmans. Foto: Femke Hoogland Installatie in Boijmans. Foto: Femke Hoogland Installatie in Boijmans. Foto: Femke Hoogland Installatie in Boijmans. Foto: Femke Hoogland Onthulling. Foto: Museum Boijmans Van Beuningen Onthulling. Foto: Museum Boijmans Van Beuningen Jeff Koons - Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Femke Hoogland Jeff Koons - Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta) in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Femke Hoogland

Persbericht

Jeff Koons' reusachtige paasei met strik in Boijmans
22 februari 2012 - 31 augustus 2014

Musea wereldwijd stonden in de rij om het immens grote glimmende oranje ‘paasei’ met magenta strik, ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)’, van multimiljonair kunstenaar Jeff Koons te tonen. De particuliere verzamelaars kozen echter voor Museum Boijmans Van Beuningen vanwege hun speciale band met Rotterdam. Het kunstwerk (5m2) is bijna drie jaar lang te zien in het museum.

Deze week wordt het kunstwerk ‘Baroque Egg with Bow (Orange/Magenta)’ (1994-2008) van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons (1955) in Museum Boijmans Van Beuningen geïnstalleerd. Het reuze ‘paasei’ met de magenta strik weegt tweeduizend kilo en is vele miljoenen euro’s waard. Dankzij de Rotterdamse bruikleengevers is het werk de komende jaren te zien in het entreegebied van het museum. Koons maakte in veertien jaar tien eieren. Ieder kunstwerk maakt deel uit van belangrijke privécollecties, zoals die van François Pinault en Damien Hirst. Geen enkel ei is opgenomen in een museumcollectie. Zoals met veel van zijn werken prikkelt Koons ook met zijn Eggs meerdere zintuigen.

Jeff Koons
Jeff Koons staat bekend om zijn immense objecten zoals gigantische konijnen en religieuze varkens waarmee hij tot voor kort de ranglijst van bestbetaalde kunstenaar ooit aanvoerde. Koons is meester in het uitvergroten van alledaagse objecten tot enorme proporties. Zijn “new-pop-art-achtige’ kunstwerken zijn kritiekloze uitvergrotingen van de consumptiemaatschappij. Hij weet met zijn creaties hoge en lage cultuur samen te brengen in objecten die verleidelijk zijn, maar tegelijkertijd uberkitsch. Zijn New Yorkse studio waar ruim 120 man werkzaam is, doet net als zijn werken denken aan die van Andy Warhol en diens Factory uit de jaren zestig.

Celebration Series
De tien gigantische eieren van Jeff Koons maken deel uit van zijn fameuze ‘Celebration Series’ waarmee hij in 1994 begon. Vijf van de eieren hebben een glad oppervlak: de zogenaamde ‘Smooth Eggs’. De overige vijf heten 'Baroque Egg’ en zien eruit alsof ze in kreukelige folie zijn verpakt. Het ontwerp lijkt op het eerste gezicht banaal, maar staat onder meer voor (weder)geboorte en vruchtbaarheid, terugkerende thema’s in het werk van de kunstenaar. De coating van de eieren is laag over laag en met de hand aangebracht om een zo glanzend mogelijk effect te bereiken. Deze techniek is ontleend aan de auto-industrie. Aan ieder Egg is door meerdere medewerkers een jaar lang gewerkt.
Andere bekende sculpturen uit de ‘Celebration Series’ zijn: ‘Balloon Dog’, ‘Hanging Heart’ en ‘Diamond’. Naast sculpturen bevat deze serie ook een reeks olieverfschilderijen. De Celebration werken waren eerder te zien in onder meer Versailles (Parijs), Neue National Galerie (Berlijn) en op het dak van The Metropolitan Museum (New York). Alle creaties uit de ‘Celebration Series’ zijn technisch tot in de puntjes uitgevoerd.

Wedstrijd
In de weken rondom Pasen, ontvangt iedere museumbezoeker een chocolade ei. Een van de eieren is echter een gouden ei. De gelukkige winnaar van dit gouden ei gaat op een mysterieuze en luxueuze reis naar de geboorteplek van het ei van Koons.

Met dank aan Bert Kreuk Collectie.

Terug