İstanbul Modern

Hale Tenger, Beirut (2005-2007) Taner Ceylan, Alp on a White Background [Alp op een witte achtergrond] (2006)

Persbericht

İstanbul Modern - Rotterdam
Een selectie uit de Collectie van İstanbul Museum voor Moderne Kunst
10 maart - 10 juni 2012

Museum Boijmans Van Beuningen toont dit voorjaar een selectie kunstwerken uit de Collectie van İstanbul Museum voor Moderne Kunst, het eerste museum in privébezit in Turkije dat moderne en eigentijdse kunsttentoonstellingen organiseert. De tentoonstelling, samengesteld door de hoofdconservator van het Turkse museum Levent Çalıkoğlu, is de eerste grootschalige tentoonstelling van eigentijdse kunst uit Turkije in Rotterdam.

Dit voorjaar vindt in Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling plaats met werk uit de Collectie van İstanbul Museum voor Moderne Kunst, in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke handelsbetrekkingen tussen Nederland en Turkije. Veertien kunstenaars uit Turkije met een internationale reputatie tonen werk in Rotterdam. De kunstenaars tonen hun visie op eigentijdse thema’s zoals de verbeelding, identiteit, recente politieke spanningen en visuele cultuur. De selectie behelst een grote diversiteit aan media, waaronder schilderkunst, videokunst en installatiekunst.

Kunst van de jaren ’70 tot op heden in Turkije
In de tentoonstelling is werk te zien van veertien kunstenaars uit verschillende periodes, van de jaren ’70 tot nu. De video-installatie ‘New Citizen I-II-II’ van de in Ankara geboren İnci Eviner (1956) bestaat uit een grote muurschildering met daarin verwerkt drie videoschermen. Eviner combineert in dit werk Europese behangpatronen met Ottomaanse tegeldecoraties en laat de bezoeker op een nieuwe manier kijken naar tradities. Kenmerkend voor het werk van een andere kunstenaar, Taner Ceylan (1967), is zijn fotorealistische stijl en het gebruik van gender als onderwerp voor zijn werk. Het schilderij ‘Alp on a White Background’ heeft veel gelijkenis met een onscherpe foto. Hoewel de afgebeelde persoon een vrouw lijkt, doet de mannennaam ‘Alp’ in de titel van het schilderij anders vermoeden. In de tentoonstelling is ook de serie ‘The Stained Glasses of the Innocents (prototypes)’ van Sarkis te zien. Deze serie bestaat uit tien glas-in-lood neonsculpturen. Sarkis maakt deze zomer in opdracht van Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam een installatie in de Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven.

Turkije - Nederland

‘İstanbul Modern - Rotterdam’ is de laatste tentoonstelling in een reeks, waarin İstanbul Modern sinds 2009 presentaties toont over de hele wereld, waaronder in Seoul en Berlijn. De tentoonstelling in Rotterdam vindt plaats in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland in 2012.

Uitwisseling
De tentoonstelling ‘İstanbul Modern - Rotterdam’ is onderdeel van een uitwisseling tussen Museum Boijmans Van Beuningen en İstanbul Modern. Van 16 februari tot en met 6 mei 2012 is een selectie uit de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen te zien in Turkije. De tentoonstelling ‘La La La Human Steps’, met werk van achtentwintig internationale kunstenaars waaronder Guido van der Werve, Aernout Mik, Bruce Nauman, David Claerbout en Cindy Sherman, is samengesteld door directeur Sjarel Ex.

Rondleidingen
Tijdens de tentoonstelling organiseert het museum rondleidingen in het Nederlands en in het Turks. Alle informatie bij de tentoonstelling, waaronder een bezoekersbrochure, verschijnt in Nederlands, Turks en Engels.

‘İstanbul Modern - Rotterdam’ is ondersteund door de Turkse overheid in het kader van de viering van 400 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland.

Terug