Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum

Hans Sonnenberg in galerie Delta. Foto: Vincent Mentzel

Persbericht

Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum
11 februari - 20 mei 2012

In januari 2012 bestaat de Rotterdamse galerie Delta vijftig jaar. Museum Boijmans Van Beuningen besteedt aandacht aan dit jubileum met een tentoonstelling en een publicatie, die ingaan op de rol en betekenis van deze markante galerie.

Deze winter presenteert Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling ter ere van het vijftigjarige jubileum van de Rotterdamse galerie Delta. Hans Sonnenberg, oprichter en eigenaar van galerie Delta en daarnaast fervent verzamelaar, schonk het museum in 2000 vijftien ‘promised gifts’. Deze belangrijke schenking, bestaande uit onder andere schilderijen van Constant, objecten van Piero Manzoni, werk van Engelse popart kunstenaars en twee schilderijen van Jean-Michel Basquiat, vormt de kern van de tentoonstelling. Aankopen die het museum in de afgelopen vijftig jaar bij galerie Delta deed vullen de tentoonstelling aan, samen met enkele schilderijen uit de privécollectie van Sonnenberg zelf. De opening van de tentoonstelling valt samen met de kunstbeurs Art Rotterdam, waaraan Sonnenberg al vele jaren actief deelneemt.

Van Cobra tot neo-expressionisme
In de tentoonstelling ligt de nadruk op werk uit de jaren zestig, zeventig en tachtig van de vorige eeuw. Het museum toont werk van Karel Appel, Constant en Asger Jorn uit de Cobraperiode. Kees van Bohemen en Jaap Wagemaker vertegenwoordigen de informele kunst. Daarnaast bevat de tentoonstelling werk van ZERO kunstenaars als Jan Schoonhoven en Piero Manzoni en popart kunstenaars zoals David Hockney, Allen Jones en Richard Hamilton. Ook de nieuwe figuratie komt aan bod met werk van Peter Saul, Hugh Weiss en Eduardo Arroyo. Het neo-expressionisme van de jaren tachtig wordt getoond met schilderijen van onder meer Jean-Michel Basquiat en Rainer Fetting.

Meneer Delta
Galerie Delta, die zijn deuren opende op 8 januari 1962, was de eerste galerie in Rotterdam die zich uitsluitend richtte op eigentijdse kunst. Hans Sonnenberg heeft in zijn positie als galeriehouder en verzamelaar een niet te onderschatten rol gespeeld in de Rotterdamse kunstwereld. Hij wist internationale ontwikkelingen steeds opnieuw naar de havenstad te halen. Daarnaast was hij zich bewust van het belang van een podium voor Rotterdamse kunstenaars. Sonnenberg leidt al vijftig jaar onafgebroken galerie Delta. In zijn optiek is de galeriehouder idealiter dan ook nauw verbonden met de galerie. “De galerie en de galeriehouder zijn één. Ze noemen mij meneer Delta, maar galerie Delta ís Hans Sonnenberg”, aldus de galeriehouder in de publicatie die bij de tentoonstelling verschijnt.

Boijmans Studie
Tegelijkertijd met de tentoonstelling verschijnt een Boijmans Studie, getiteld ‘Meneer Delta, 50 jaar galeriehouder in Rotterdam’. Deze publicatie gaat in op de geschiedenis van galerie Delta en de rol ervan binnen het naoorlogse Rotterdamse kunstklimaat.

Te doen
Rondom de tentoonstelling organiseert het museum diverse rondleidingen.

De tentoonstelling ‘Meneer Delta, een galeriehouder en verzamelaar in het museum’ is mede mogelijk gemaakt met de steun van Ploum Lodder Princen Advocaten en Notarissen en Stichting Harten Fonds.

Terug