Nominaties Rotterdam designprijs bekend

Rotterdam designprijs logo 2011 Matthijs Munnik, Microscopic Opera, 2011 Monique van Heist / hellofashion, Natasja Pants, 2009. Foto: Daan Brand, Styling: Caroline Fuchs Ester van de Wiel, Eetbaar Landschap, NuHier en Werkplaats Buitenland Voorpagina van nrc.next Philips MyAmbiance LED lamp. Foto: Pim Vuik Vlaamsch Broodhuys, Baker's Café,op de Meent te Rotterdam door Vlaamsch  Broodhuys en MU-cc, Jeanne van Heeswijk Bart Hess, Stills from the video 'Echo' Rogier van der Heide, Dreamcloud Pieke Bergmans, From the sky, Installatie uit Groninger Museum, met daarop Light  Blubs te zien, Foto: Mirjam Bleeker  Jeanne van Heeswijk, Marga Weimans for Freehouse, Rotterdam, Afrikaanderwijk 2009.  Foto: Patricia Borger Vacant NL, where architecture meets ideas. Foto: Rob ‘t Hart Waag Society, Design: Hendrik-Jan Grievink, Concept: Paul Atkinson, Justin Marshall,  License, Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License Catalogtree, Money & Speed /inside the black box, 2011 Hans Gremmen, en Jaap Scheeren, Fake Flowers in Full Colour, 2009 Piet Hein Eek, Buizenfauleuil uit De Fabriek

Persbericht

Nominaties Rotterdam designprijs 2011 bekend
Tentoonstelling Rotterdam designprijs 2011
26 november 2011 - 12 februari 2012

Van het Vlaamsch Broodhuys, tot kostuums voor de Black Eyed Peas; de nominaties van de Rotterdam designprijs 2011 waren nooit eerder zo divers. Op vrijdagavond 25 november zijn de genomineerden op feestelijke wijze bekend gemaakt. Diezelfde avond is in Museum Boijmans Van Beuningen de tentoonstelling officieel geopend en kon het publiek voor het eerst zijn stem uitbrengen voor de Premsela Publieksprijs.

De tweejaarlijkse tentoonstelling van de Rotterdam designprijs opende op vrijdagavond 25 november de deuren. De vijftien werken, aangedragen door vijf scouts, zijn op een unieke manier geëxposeerd in een bijzonder vormgegeven tentoonstelling. Door de uiteenlopende visies op design van de scouts, is een zeer gevarieerde lijst van genomineerden ontstaan. Van een opera met microscopische wormpjes tot voorstellen voor de Markt van Morgen.

Curator Sophie Krier nomineert:
- Matthijs Munnik, Microscopic Opera
- Monique van Heist, hellofashion
- Ester van de Wiel, eetbaar landschap, NuHier en Werkplaats Buijtenland Industrieel ontwerper Matthijs van Dijk nomineert:
- NRC Media, NRC Handelsblad en NRC Next
- Philips, MyAmbiance LED-lampen
- Dimitri Roels, Vlaamsch Broodhuys
Modevormgever Aziz Bekkauoi nomineert:
- Bart Hess, diverse ontwerpen
- Rogier van der Heide, diverse lichtprojecten
- Pieke Bergmans, light Blubs en inrichting Llove Hotel
Ontwerpduo Blom&Moors nomineert:
- Jeanne van Heeswijk, Freehouse
- Rietveld Landscape, Vacant NL ‘where architecture meets ideas’
- Waag Society, Open design
Grafisch ontwerper Joost Grootens nomineert:
- Catalogtree, TouchDoc ‘Money & Speed - Inside The Black Box’
- Hans Gremmen, diverse fotoboeken en projecten
- Piet Hein Eek, De Fabriek

Twee prijzen
Een internationale jury kiest de winnaar van de Rotterdam designprijs. Behalve voor de jury is tijdens deze editie een belangrijke rol voor het publiek weggelegd. Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode organiseert samen met Stichting Designprijs Rotterdam de Premsela Publieksprijs. Iedereen kan in de tentoonstelling, via designprijs.nl en via de gratis te downloaden ‘designprijs’ app stemmen op zijn of haar favoriet. Op 12 februari wordt tijdens een slotdebat in het museum de winnaar van zowel de Rotterdam designprijs 2011 als de winnaar van de Premsela Publieksprijs bekend gemaakt. Met resp. prijzengeld van €15.000 en €5.000.

Agenda
De Rotterdam designprijs bestaat niet slechts uit een tentoonstelling en debatten in het museum. De wedstrijd leeft ook op TV, bij de designbeurs Object Rotterdam en online.
• t/m zaterdag 11 februari: stemmen voor de Premsela Publieksprijs.
• zondag 11 december en zondag 15 januari: publiek debat met de scouts en genomineerden in het museum.
• zaterdag 7 januari: eerste televisie uitzending over de Rotterdam designprijs in een reeks van zes bij Avro’s Kunstuur, elke zaterdag om 17.00 uur.
• donderdag 9, vrijdag 10 en zaterdag 11 februari: talkshows met vakmensen waarin de laatste stemming voor de Premsela Publieksprijs wordt gepolst op de beursvloer van Object Rotterdam om 15.30 uur.
• zondag 12 februari: Bekendmaking van de winnaars na het slotdebat met de internationale jury.

Partners
De Rotterdam designprijs 2011 wordt georganiseerd door Stichting Designprijs Rotterdam, Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen. De Rotterdam designprijs 2011 is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam.

Terug