Eversteijn, bokser & herenkapper

Persbericht

Eversteijn, bokser & herenkapper
Een project van Carel van Hees

29 oktober 2011 – 15 januari 2012

Carel van Hees, bekend als geëngageerd documentair fotograaf en filmmaker, treedt op als verhalenverteller in Museum Boijmans Van Beuningen. Van Hees volgde eind jaren zeventig en begin jaren tachtig het zowel heroïsche als tragische leven van bokskampioen Cor Eversteijn (1949-1983).

In de Willem van der Vorm galerij van Museum Boijmans Van Beuningen zet Carel Van Hees (1954) de opkomst en het verval van fenomeen Eversteijn neer. Het middelpunt van de tentoonstelling is de laatste wedstrijd tegen de Engelse kampioen Cliff Gilpin. Carel van Hees toont dit laatste gevecht, waarin Eversteijn in de eerste ronde knock-out ging, door middel van zijn zwart-wit foto’s. Originele archieffoto’s en videomateriaal laten het leven van de bokser zien, zowel binnen als buiten de ring. Ook zijn in de tentoonstelling video-interviews te zien waarin familie, vrienden, boksers en coaches vertellen over Eversteijn.

Cor Eversteijn was naast meervoudig Nederlands kampioen boksen een dandy, herenkapper en een beroemdheid in Rotterdam. Maar zijn succes kende ook een schaduwzijde. De strijd met het leven, waarin hij regelmatig de roes van drank en drugs zocht, werd Eversteijn uiteindelijk fataal.

De strijd met het leven

De tentoonstelling presenteert geen bokscliché van het winnen maar toont ook het verlies. Zoals Carel van Hees omschrijft:  “Het levensverhaal van Cor Eversteijn is een metafoor voor de vele kanten van het heldendom. Enerzijds herkende en benutte Eversteijn zijn talenten en kansen en wilde hij zichzelf steeds overstijgen, anderzijds verloor hij zich in zijn zoektocht om de angst, verleiding en tegenslag, die met zijn succes gepaard gingen, te hanteren.”

Publicatie

Tegelijkertijd met de tentoonstelling komt het gelijknamige boek van Carel van Hees uit. Het boek bevat een selectie foto’s uit de collectie van de fotograaf, maar ook uit de privéverzameling van de Eversteijn familie en verschillende openbare archieven. Naast beeldmateriaal bestaat het boek uit teksten over Eversteijn, die Van Hees verzamelde via interviews en verwerkt zijn door schrijver Dirk van Weelden. Het boek is te koop in de museumwinkel voor €27,50 (Uitgeverij Post Editions, ISBN 9789460830471).

Carel van Hees

Fotograaf en filmmaker Carel van Hees studeerde aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Breda en was een aantal jaren werkzaam voor dagblad het Vrije Volk, M Magazine van NRC Handelsblad en Vrij Nederland. Van Hees initieert langdurige projecten, die hij presenteert in boeken, tentoonstellingen en films. Carel van Hees had eerder solotentoonstellingen in Las Palmas in Rotterdam en het Dordrechts Museum. Zijn films Don’t catch my face (2005) en 2KM2 (2008) waren te zien op het Internationale Film Festival Rotterdam.

Het project ‘Eversteijn, bokser & herenkapper’ is mede mogelijk gemaakt door Mondriaan Stichting, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Van Leeuwen Van Lignac Stichting, Gemeente Rotterdam, dienst Kunst en Cultuur, G.Ph. Verhagen Stichting en het Centrum Beeldende Kunst Rotterdam.
 

Terug