Stoffenontwerper Kvadrat in museum

Frans Dijkmeijer, Perla voor Kvadrat (2003), wol en trevira. Foto: Liv Renberg

Persbericht

Interventie #19 Frans Dijkmeijer
Een leven weven
Vanaf 2 juni 2012

De Nederlandse textielontwerper Frans Dijkmeijer (1936-2011) staat bekend om zijn tijdloze en originele stofontwerpen. Van 1966 tot 1980 was Dijkmeijer werkzaam bij weverij De Ploeg. Momenteel produceert onder meer de gerenommeerde Deense textielfabrikant Kvadrat zijn stoffen. In 2012 biedt Museum Boijmans Van Beuningen de bezoeker een blik op de belangrijke ontwikkelingen in Dijkmeijers oeuvre.

Museum Boijmans Van Beuningen wijdt een tentoonstelling aan de stoffen van textielontwerper Frans Dijkmeijer (1936-2011). De stoffen van Dijkmeijer vinden toepassing in meubelbekledingen en interieurinrichtingen en zijn nog altijd zeer populair bij internationale meubelontwerpers. Ontwerper Bertjan Pot (1975) verzorgt de inrichting van de tentoonstelling, waar met behulp van materiaalproeven, foto’s en video-interviews belangrijke ontwerpkeuzes van Frans Dijkmeijer zijn toegelicht.

Textiele innovatie
De stoffen van Frans Dijkmeijer zijn het resultaat van een systematisch onderzoek naar de mogelijkheden van het weefgetouw. Door originele combinaties van draden en bindingen ontstaan nieuwe structuren, die ondanks de ogenschijnlijke eenvoud vaak een extreem technische complexiteit bezitten. In de tentoonstelling zijn video-interviews te zien, waarin de textielontwerper in zijn atelier vertelt over het ontstaan van zijn ontwerpen en de keuzes die hij daarbij maakte. Stofstalen uit zijn persoonlijk archief illustreren de verschillende stappen in dit proces. Daarnaast zijn detailfoto’s te zien die de structuren van de stoffen zichtbaar maken. Een lange zitbank bekleed met verschillende stoffen van Frans Dijkmeijer, geeft de bezoeker niet alleen de mogelijkheid om de stoffen te bekijken, maar ook om de kwaliteit ervan te ervaren door ze aan te raken.

Biografie
Frans Dijkmeijer werd geboren in Helmond in 1936. Hij studeerde aan de toenmalige Academie voor Industriële Vormgeving in Eindhoven. Nadat hij enkele jaren werkervaring op had gedaan bij de Nederlandse textielproducenten Kendix en Artex, startte hij in 1966 als ontwerper bij De Ploeg, waar hij een belangrijke rol innam in de ontwikkeling van de stoffen van deze Nederlandse weverij. Vanaf 1992 produceert de Deense textielfabrikant Kvadrat de stoffen van Dijkmeijer. Binnen het huidige Kvadrat assortiment is zijn Steelcut een van de meest succesvolle en duurzame stoffen van dit moment.

Design in Boijmans
Deze tentoonstelling valt onder het programma ‘Design in Boijmans’. Ook in 2012 is er veel aandacht voor vormgeving en design in het museum.

Vanaf de opening van de tentoonstelling zijn de video-interviews met Frans Dijkmeijer ook te zien op het online videokanaal arttube.boijmans.nl.

Terug