Onderzeebootloods sluit de deuren

Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods (2011). Foto: Femke Hoogland

Onderzeebootloods sluit de deuren

Na een drukke zomer is de tentoonstelling ‘The One & The Many’ van het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset, op zondag 25 september succesvol afgesloten. Maar liefst 18.000 mensen uit binnen- en buitenland bezochten de voormalige Onderzeebootloods op het RDM terrein in de Rotterdamse haven. Publiek en pers waren enthousiast over de surrealistische totaalervaring. In de zomer van 2012 wordt de loods omgetoverd door de befaamde kunstenaar Sarkis.

In de Onderzeebootloods was sinds eind mei een tentoonstelling te zien die de loods transformeerde tot een grote filmset waar de sfeer grimmig en rauw was. Bezoekers werden meegesleept in een reeks van gebeurtenissen die door speciaal getrainde acteurs van het Ro Theater zes uur per dag non-stop ter plekke werden gespeeld en veroorzaakt.
De expositie, in de bijna 5000 vierkante meter grote hal, werd georganiseerd door Museum Boijmans van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam in samenwerking met het Ro Theater. Vanaf de opening op 28 mei 2011 werd de tentoonstelling dagelijks druk bezocht door in totaal 18.000 enthousiaste en soms bijna geïntimideerde bezoekers uit het gehele land en ver daarbuiten.

De pers over ‘The One & The Many’
Trouw: ‘Als bezoeker word je zo meegezogen in deze surrealistische wereld dat je op een gegeven moment niet meer weet wat echt is en geënsceneerd.’
Elsevier: ‘Het is een soort uitgebreide filmset, waarin bezoekers vanzelf figuranten worden.’
NRC: ‘Opnieuw lijft het kunstwerk me in, weer ben ik die ene tegenover velen. ‘The One and The Many’, inderdaad.’

Elmgreen & Dragset
De kunstenaars achter het grootschalige project waren de internationaal bekende Michael Elmgreen (Denemarken, 1961) en Ingar Dragset (Noorwegen, 1969). Elmgreen: ‘Wat we als erg bijzonder hebben ervaren was de grote inzet van de jonge acteurs .’ Elmgreen & Dragset zijn geselecteerd om in 2012 invulling te geven aan de ‘Fourth Plinth’ op Trafalgar Square in Londen. ‘The One & The Many’ in Rotterdam was hun eerste grote project in Nederland.

Kunstenaar 2012
Na de start van Atelier van Lieshout in 2010 en Elmgreen & Dragset in 2011, is het in 2012 beurt aan Sarkis Zabunyan (1938, woonachtig in Parijs en Istanbul). Het werk van Sarkis wordt wel als mysterieus en spiritueel omschreven. Afrikaanse, Aziatische en Europese invloeden worden door de kunstenaar moeiteloos gemengd. Van 2 juni - 30 september is zijn installatie in Rotterdam te zien in de Onderzeebootloods. Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen is tezamen met Nicolette Gast, tevens conservator van ‘The One & The Many’, betrokken als conservator.

Samenwerking
Tot en met 2014 werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen met het Havenbedrijf Rotterdam aan een reeks grootschalige kunstprojecten. De Onderzeebootloods op het RDM terrein is een van de initiatieven om een breed publiek in contact te brengen met de haven. De tentoonstelling werd gerealiseerd door het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen, mede dankzij een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij en de gemeente Rotterdam.
 

Terug