Marijke van Warmerdam: een uniek retrospectief

Marijke van Warmerdam,  ‘Rrrolle - red’, 2011, film loop, kleur / colour, 0:32 min. (film still)

Persbericht

Marijke van Warmerdam: een uniek retrospectief
29 oktober 2011 - 22 januari 2012

Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen in een retrospectieve tentoonstelling een selectie uit het oeuvre van Marijke van Warmerdam (1959). Niet eerder werd haar werk in deze omvang in Nederland getoond.

Marijke van Warmerdam heeft de afgelopen twintig jaar een uniek oeuvre opgebouwd. Naast de bekende film loops waarmee zij in de jaren negentig internationale bekendheid verwierf, zoals ‘Handstand’ (1992) en ‘Skytypers’ (1997), toont het museum fotowerken, sculpturen, installaties en beschilderde film stills op doek. In de museumzalen is ook nieuw werk te zien, dat Van Warmerdam speciaal voor de tentoonstelling heeft gemaakt, zoals de nieuwe films ‘Face to face’ (2011), 'Rrrolle - blue' (2011) en ‘Rrrolle - red’ (2011). Op 28 oktober vanaf 17.00 is de officiële opening van ‘Marijke van Warmerdam - Dichtbij in de verte’. (noot voor de redactie: perspreview op 26 oktober)

Filmisch oeuvre

Marijke van Warmerdam behoort samen met onder andere Stan Douglas, Tacita Dean en Douglas Gordon tot een generatie kunstenaars die vanaf de jaren negentig op vernieuwende wijze experimenteert met de mogelijkheden van video en film. Van Warmerdam’s fascinerende omgang met de principes van waarneming en beeldconstructie leidt naar andere manieren van kijken en ervaren bij de beschouwer.

Bedrieglijke eenvoud

Van Warmerdam kiest in haar werk voor opmerkelijk eenvoudige onderwerpen. Ze vertelt geen verhalen, maar vertrouwt op de kracht van het beeld. “Beeldende kunst op zijn best”, aldus directeur Sjarel Ex. In de publicatie, die bij de tentoonstelling verschijnt, typeert kunst- en cultuurcriticus Maarten Doorman het werk van Van Warmerdam als “de bedrieglijke eenvoud van een liefdesverklaring aan het leven en de dingen om ons heen”.

Biografie

Marijke van Warmerdam woont en werkt in Amsterdam en Karlsruhe. Zij nam deel aan vele belangrijke internationale tentoonstellingen, waaronder de biënnales van Venetië, Sydney en Berlijn en Documenta X in Kassel. Haar werk werd meerdere malen getoond op Art Unlimited tijdens Art Basel. Ze heeft retrospectieve tentoonstellingen gehad in onder andere het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Migros Museum in Zürich, het ICA in Boston, MuHKA in Antwerpen en momenteel in Magasin 3 in Stockholm.

Publicatie en ArtTube video

Half oktober verschijnt de rijk geïllustreerde publicatie, getiteld ‘Close by in the distance’, te koop voor €34,95 in de museumwinkel. (ISBN: 978-3-86335-109-0) Deze Engelstalige publicatie met Nederlandse vertaling bevat essays van Maarten Doorman, Philippe-Alain Michaud, Fiona Bradley en Michaela Unterdörfer. Filmmaker Rudolf Evenhuis maakte een documentaire over Marijke van Warmerdam die te zien is in het museum. Een verkorte versie is vanaf begin oktober te zien op het online videokanaal arttube.boijmans.nl.

In het buitenland

De tentoonstelling ‘Marijke van Warmerdam - Dichtbij in de verte’ reist na Rotterdam door naar Museum Serralves in Porto (voorjaar 2012) en de Kunsthalle Düsseldorf (winter 2012 - 2013). De tentoonstelling is samengesteld door gastconservator Jan Debbaut, voormalig directeur Collecties van Tate Modern in Londen.

SNS REAAL Fonds is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling ‘Marijke van Warmerdam -Dichtbij in de verte’. De tentoonstelling is ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds, mede mogelijk gemaakt uit het Breeman Talle Fonds. De publicatie is ondersteund door Fonds BKVB.
 

Terug