De films van Marijke van Warmerdam op ruim 1000m2

Marijke van Warmerdam, Light, 2010, film loop, kleur, 1:30 min. (film still)

De films van Marijke van Warmerdam op ruim 1000m2
Tentoonstelling: Marijke van Warmerdam - Dichtbij in de verte
29 oktober 2011 - 22 januari 2012

In zijn grote zalen toont Museum Boijmans Van Beuningen vanaf eind oktober de films van Marijke van Warmerdam. In de films, die meestal zonder geluid zijn, speelt de ervaring van het kijken een belangrijke rol.  

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert een overzicht van de bekende en meer recente films van Marijke van Warmerdam (1959). Van Warmerdam verwierf vanaf de jaren negentig internationale bekendheid met haar film loops: begin en einde zijn aan elkaar geplakt waardoor de film zich eindeloos herhaalt, vaak met een hypnotiserend resultaat. In haar werk kiest ze dikwijls voor schaamteloos alledaagse onderwerpen, waaraan we vaak achteloos voorbijgaan. Achter deze luchtige onderwerpen ligt een fascinerende omgang met de principes van waarneming en beeldconstructie verborgen. Naast een groot aantal films toont het museum ook enkele fotowerken, sculpturen en beschilderde film stills.

Visuele kracht

Van Warmerdam vertelt in haar films geen verhaal, maar vertrouwt op de kracht van het beeld. Het inzetten van methodes zoals schaal, herhaling en vertraging laat de blik van de bezoeker even stil staan, zoals in het werk ‘Dream machine’ (2006). |n deze film ziet de bezoeker - van extreem dichtbij - het spectaculaire effect van een druppel melk die langzaam oplost in een glas water. De geconcentreerde invalshoek biedt ruimte aan de verbeeldingskracht van de bezoeker.

Avantgarde
Marijke van Warmerdam behoort samen met onder andere Stan Douglas, Tacita Dean en Douglas Gordon, tot een generatie kunstenaars die vanaf de jaren negentig op vernieuwende wijze experimenteert met de mogelijkheden van video en film. Waarin Van Warmerdam zich onderscheidt door “de bedrieglijke eenvoud van een liefdesverklaring aan het leven en de dingen om ons heen”, aldus schrijver Maarten Doorman in zijn essay, dat deel uitmaakt van de publicatie. Kunsthistoricus Michaela Unterdörfer voegt hier aan toe in haar bijdrage: “binnen haar oeuvre introduceert Marijke van Warmerdam fundamentele vernieuwingen in vorm en techniek, zowel wat betreft haar cameravoering als de presentatie van haar films”.

Documentaire, publicatie en lezingen
Tijdens de tentoonstelling is in het auditorium van het museum regelmatig een documentaire over Marijke van Warmerdam te zien, gemaakt door filmmaker Rudolf Evenhuis. Een verkorte versie van deze documentaire is vanaf oktober te bekijken op het videokanaal van Museum Boijmans Van Beuningen, arttube.boijmans.nl. Rondom de tentoonstelling organiseert het museum, samen met de kunstenaar, kinderworkshops, een bijzondere themamiddag en een lezing. In oktober verschijnt een rijk geïllustreerde Engelstalige publicatie met Nederlandse vertaling, te koop in de museumwinkel.

Na Rotterdam zal de tentoonstelling ‘Marijke van Warmerdam – Dichtbij in de verte’ doorreizen naar Museum Serralves in Porto (voorjaar 2012) en de Kunsthalle Düsseldorf (winter 2012 - 2013).

SNS REAAL Fonds is hoofdbegunstiger van de tentoonstelling ‘Marijke van Warmerdam –
Dichtbij in de verte’. De tentoonstelling is ondersteund door het Prins Bernhard Cultuurfonds, mede mogelijk gemaakt door het Breeman Talle Fonds. De publicatie is ondersteund door Fonds BKVB.

Terug