Laatste kans voor Onderzeebootloods

Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods (2011). Foto: Femke Hoogland

Persbericht

Laaste kans voor Onderzeebootloods!
28 mei - 25 september 2011

De succesvolle tentoonstelling The One & The Many in de Onderzeebootloods is nog twee weken (t/m 25 september) te bezoeken. De installatie van het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset, trok al vele duizenden nieuwsgierige (inter)nationale en Rotterdamse bezoekers naar de voormalige Onderzeebootloods op het RDM terrein in de haven.

In de Onderzeebootloods in de haven van Rotterdam is sinds eind mei een grote tentoonstelling te zien die de loods heeft getransformeerd tot een grote filmset waar de sfeer grimmig en rauw is. Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam hebben in samenwerking met het RO Theater de expositie in deze 5000 vierkante grote hal georganiseerd.
 
Achterstandswijk
De kunstenaars achter het grootschalige project zijn de internationaal bekende Michael Elmgreen (Denemarken, 1961) en Ingar Dragset (Noorwegen, 1969). The One & The Many, waarvan een speciaal ontworpen flatgebouw, verlaten kermisapparatuur en een keur aan acteurs en attributen de hoofdbestanddelen zijn, doet denken aan een desolate achterstandswijk. Bezoekers worden meegesleept in een reeks van gebeurtenissen die door speciaal getrainde acteurs van het RO Theater zes uur per dag non-stop ter plekke worden gespeeld en veroorzaakt. Deze unieke 'performatieve' installatie is nog slechts twee weken te zien. Daarna sluit de Onderzeebootloods haar deuren om pas weer volgende zomer te openen voor een nieuwe tentoonstelling.

Kunstenaarspraktijk
Elmgreen & Dragset werken sinds 1995 samen als duo. Tegenwoordig zijn ze woonachtig in Londen en Berlijn. Beiden hebben een kritische houding ten opzichte van de Westerse consumptiemaatschappij en laten dit tot uiting komen in hun kunstenaarspraktijk. In 2006 produceerde het duo de veelgeprezen ‘The Welfare Show’ in de Serpentine Gallery in Londen. In 2009 presenteerden zij ‘The Collectors’ op de 53e Biënnale van Venetië en in 2010 ‘Celebrity – The One & The Many’ in het ZKM in Karlsruhe. De kunstenaars wonnen in 2003 de prestigieuze ‘Preis der Nationalgalerie für Junge Kunst’. In 2009 ontvingen ze in Venetië de ‘Special Mention’. Elmgreen & Dragset zijn geselecteerd om in 2012 invulling te geven aan de ‘Fourth Plinth’ op Trafalgar Square in Londen. The One & The Many in Rotterdam was hun eerste grote solo-project in Nederland.

Samenwerking
Tot en met 2014 werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen met het Havenbedrijf Rotterdam aan een reeks grootschalige kunstprojecten. Vorig jaar beet Atelier van Lieshout het spits af met de tentoonstelling ‘Infernopolis’. De Onderzeebootloods op het RDM terrein is een van de initiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam om een breed publiek in contact te brengen met de haven. Deze tentoonstelling wordt gerealiseerd door het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen, mede dankzij een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij en de gemeente Rotterdam.
 

Terug