Nieuwe inzichten omtrent collecties Dr. Elie van Rijckevorsel

Pronkroemer met panorma van de stad en haven van Hamburg (1704-1709). Johann Simon Rothaer (1672/80 - ?). Schenking Dr. E. van Rijckevorsel (1916) Pronkstilleven (1650-1670). Anoniem. Schenking Dr. Elie van Rijckevorsel (1910) Lady Harvey (1837-1913). Anoniem. Potloodtekening, ca. 1865. Particuliere collectie Verenigd Koninkrijk Elie van Rijckevorsel als aankomend student. Studioportret, 1862. Gemeentearchief Rotterdam, GAR 42/205

24 september - 22 januari 2012

Indische batiks en koloniale meubels, wapens uit Borneo, manden uit de Molukken, Europees glaswerk, Oosters porselein en nog veel meer. Vanaf 24 september brengt de tentoonstelling ‘Een verzameling verzamelingen’ de uiteenlopende collecties van Rotterdammer Dr. Elie van Rijckevorsel samen. Een aantal collectiestukken is opnieuw onderzocht en heeft geleid tot nieuwe inzichten. Museum Boijmans Van Beuningen is bijzonder verheugd met deze ontdekkingen.

Rotterdammer Dr. Elie van Rijckevorsel (1845-1923) reisde de hele wereld rond. Hij verkoos wetenschap boven handel en bracht tijdens zijn onderzoeksreizen vele kunstzinnige en etnografische voorwerpen mee naar huis. Vele daarvan schonk hij begin 20ste eeuw aan Museum Boijmans Van Beuningen en aan andere in Rotterdam gevestigde musea. De tentoonstelling ‘Een verzameling verzamelingen’ toont een mix van ruim 250 objecten uit de collectie van Van Rijckevorsel. Audio-fragmenten uit zijn omvangrijke correspondentie vertellen in de tentoonstelling het verhaal van deze onvermoeibare verzamelaar.

Lady Harvey
Een van de topstukken uit de glascollectie is een monumentale glazen pronkbokaal. Dit object bevat een gegraveerd panorama van de stad Hamburg, voorzien van een verguld zilveren deksel. Sinds de aankoop en schenking van deze bokaal door Van Rijckevorsel in 1916 aan Museum Boymans heeft het glas de bijnaam 'Lady Harvey Glas'. Tot kort geleden was het onbekend wie deze mysterieuze Lady Harvey moet zijn geweest. Na onderzoek door kunsthistorica Renneke Mangkoedidjojo weten we nu wie Lady Harvey is: een Schotse aristocrate uit wiens nalatenschap Van Rijckevorsel dit glas heeft kunnen verwerven ten bate van Museum Boymans. Zeker is dat het glas vanaf 1897 in het bezit was van Magdalen Breadalbane Pringle (1837-1913): Lady Harvey sinds haar huwelijk met Sir Robert Bateson Harvey. Zij was erfgename de beroemde kunstcollectie, waaronder schilderijen van Rubens, Van Dijck, Velasquez en Teniers.

Pronkstilleven
In 1910 schonk Van Rijckevorsel een 17de-eeuws pronkstilleven, waarvan tot op heden een duidelijke toeschrijving aan een schilder ontbrak. Nieuw onderzoek naar de diverse afgebeelde voorwerpen op dit stilleven door Alexandra Gaba-van Dongen (conservator pre-industriële vormgeving Museum Boijmans Van Beuningen) samen met stillevenspecialist Fred Meijer van de Rijksbureau voor het Kunsthistorische Documentatie zorgde voor een nieuwe toeschrijving aan de Antwerpse schilder Petrus Willebeeck (Antwerpen voor 1620 - Antwerpen? na 1647/48).

Jubileumboek
De onderzoeksresultaten zijn te vinden in het jubileumboek dat wordt uitgegeven door de Erasmusstichting met als titel 'Wie teveel omhelst houdt weinig vast. Elie van Rijckevorsel 1845-1928'. Het boek wordt uitgegeven door de Erasmusstichting onder redactie van Paul van de Laar (Directeur Collecties en Wetenschapelijk onderzoek Museum Rotterdam), Alexandra Gaba-van Dongen en Linda Hanssen (conservator Textiel Wereldmuseum). Het rijk geïllustreerde jubileumboek is te koop voor €14,50 in de museumwinkel.

Ook het Maritiem Museum, het Wereldmuseum, het Natuurhistorisch Museum en Museum Rotterdam tonen dit najaar de stukken uit de verzameling van Elie van Rijckevorsel. Kijk op www.boijmans.nl voor meer informatie.

Kijk ook eens op arttube.boijmans.nl voor de aflevering uit de serie ‘Rotterdammers van formaat’ over Elie van Rijckevorsel. Meer informatie over de museumcollectie vindt u op collectie.boijmans.nl en alma.boijmans.nl

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Erasmusstichting.
 

Terug