3D Vedute manuscripten 1991-2011

05-06-1999 TEAR OFF. Moniek Toebosch Beeldend kunstenaar. Deelcollectie Acoustic architecture - Architectural acoustics.

Vedute Manuscripten 1991-2011
11 september - 9 oktober 2011

Dit najaar toont Museum Boijmans Van Beuningen vier weken lang een selectie driedimensionale manuscripten die in de afgelopen twintig jaar zijn gemaakt door kunstenaars, architecten en vormgevers. De expositie in het museum markeert, samen met de expositie in het Architectuurcentrum Amsterdam, het jubileum van Stichting Vedute.

Om te vieren dat Stichting Vedute dit jaar twintig jaar bestaat wordt een selectie uit 175 zogenoemde ruimtelijke manuscripten tentoongesteld bij Museum Boijmans Van Beuningen en Architectuurcentrum Amsterdam (ARCAM). In het museum worden op drie locaties zo'n veertig werken getoond; in de vitrine bij de Espressobar, in de bibliotheek en in de toonkast van het prentenkabinet. Deze manuscripten zijn gemaakt door onder andere Peter Struycken, JCJ VANDERHEYDEN, Krijn de Koning, Thonik, Roy Villevoye, Dinie Besems, Joost Grootens, Hans Wilschut en Milou van Ham. De inrichting van de toonkast met manuscripten is van Marieke van Diemen, de ontwerper van het prentenkabinet dat in 2008 werd gerealiseerd.

Goed bewaard geheim
Vedutes ruimtelijke manuscripten zijn driedimensionale objecten die in gesloten vorm 44 x 32 x 7 cm meten. Ze zijn gerealiseerd door gerenommeerde makers die hiermee hun gedachten over ruimte visualiseren. De precieze herkomst van het formaat is een goed bewaard geheim. Er wordt echter beweerd dat het de afmetingen zijn van de Statenbijbel. De collectie manuscripten wordt beheerd door het NAi en wordt sinds jaar en dag in wisselende samenstelling getoond in de bibliotheek van Museum Boijmans Van Beuningen.

Eindeloze mogelijkheden
De objecten die worden getoond geven een representatief beeld van de grote variëteit aan manuscripten die de afgelopen twintig jaar zijn ontstaan. Van het slechts met monnikengeduld te reconstrueren bouwsel uit stukjes balsa-hout van Jo Coenen, tot de handeling van het scheuren van bladzijden uit een boek van Moniek Toebosch. De manuscripten die de afgelopen twee decennia werden gerealiseerd, laten zien dat, binnen het gegeven van een manuscript en de grens van de maat, de mogelijkheden vrijwel eindeloos zijn.

In ARCAM wordt een groot aantal nieuwe werken van nieuwe makers gepresenteerd. De onthulling van de werken door de makers vindt plaats tijdens twee salonbijeenkomsten op 11 en 18 september.

Stichting Vedute is opgericht in 1991. In de twintig jaar van haar bestaan is de collectie ruimtelijke manuscripten uitgegroeid tot 175 stuks. Voor meer informatie www.vedute.nl

Terug