Goed begin voor Boijmans

Binnenplein Museum Boijmans Van Beuningen. Foto Fred Ernst.

Persbericht

Goed begin voor Museum Boijmans Van Beuningen
Juli 2011

Voor Museum Boijmans Van Beuningen is de eerste helft van 2011 boven verwachting verlopen. Meer dan 165.000 personen bezochten de ruim twintig bijzondere tentoonstellingen en projecten die het museum organiseerde. Deze bezoekers gaven de stad Rotterdam een bestedingsimpuls van circa 4,3 miljoen euro. De website en de online platforms werden bezocht door meer dan 450.000 geïnteresseerden.

Bezoekers en nieuwe media

Museum Boijmans Van Beuningen ontving in de eerste helft van 2011 meer dan 165.000 bezoekers, waaronder ruim 24.000 jongeren tot en met 18 jaar. Gezamenlijk besteedden deze museumbezoekers circa 4,3 miljoen euro in de Rotterdamse hotels, winkels en horeca blijkt uit metingen van Rotterdam Marketing en Holland Art Cities. De website www.boijmans.nl trok maar liefst 330.000 bezoekers, waarvan 21% vanuit het buitenland. Op het online videokanaal arttube.boijmans.nl keken van januari tot en met juni 2011 meer dan 53.000 personen naar de video's over kunst en design. De Pindakaaspost en de afleveringen van Boijmans TV bleken bijzonder populair. De virtuele museumcollectie, collectie.boijmans.nl, werd meer dan 60.000 keer bezocht dit jaar. Sinds het museum begin april alma.boijmans.nl lanceerde, werd deze bijzondere onderzoekswebsite al 4.000 keer bekeken. Via de sociale media hield het museum ruim 5.200 Facebook-fans en 5.000 Twitteraars op de hoogte.

Het online videokanaal van Museum Boijmans Van Beuningen ArtTube, partner van het Amerikaanse ArtBabble, wordt wegens zijn (internationale) succes verder uitgebouwd. Vanaf deze zomer wordt ArtTube in een samenwerkingsverband met het Stedelijk Museum, het Gemeentemuseum Den Haag, De Pont en MuHKA Antwerpen geprogrammeerd. Elk museum zal minimaal 8 video’s per jaar aan het kanaal toevoegen, dat inmiddels ruim 120 interviews, kunstvideo’s en korte documentaires bevat.

Programma
Het museum organiseerde het afgelopen half jaar een twintigtal projecten en tentoonstellingen, waarvan diverse buiten het museum en in het buitenland. Van de blockbuster ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ afgelopen winter, tot de presentatie van de aankoop van de Pindakaasvloer van Wim T. Schippers, van de surrealistische installatie van Elmgreen & Dragset in de Onderzeebootloods tot ‘Schoonheid in de Wetenschap’ samengesteld door Prof. Dr. Hans Galjaard, alle projecten trokken ruime aandacht van het publiek. De grote persaandacht voor het museum echode ook door tot in vakbladen en het buitenland. Vooral ‘The One & The Many’ van het Scandinavische duo Elmgreen & Dragset, nu te zien in de voormalige Onderzeebootloods in de Rotterdamse haven, trekt veel (pers)aandacht uit het buitenland.

Export

Een aantal succesvolle tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen ging dit jaar op reis. ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ is dit voorjaar te zien in het Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris (t/m 17 juli 2011). In Parijs is de expositie een groot publiekssucces met inmiddels ruim 140.000 bezoekers. De modetentoonstelling ‘The Art of Fashion’ uit 2009 is nu te zien in Kunstmuseum Wolfsburg (t/m 7 augustus 2011). Eveneens is de tentoonstelling over Johan Thorn Prikker op reis gegaan. Museum kunst palast in Düsseldorf, partner in dit project, presenteert deze tentoonstelling tot en met 7 augustus 2011.

Eigen inkomsten
Museum Boijmans Van Beuningen beheert in totaal circa 140.000 objecten op het gebied van oude kunst, moderne en hedendaagse kunst, kunstnijverheid en design, alsmede een rijksmonument van 26.000 vierkante meter. Hiervoor ontvangt het museum jaarlijks 9,8 miljoen subsidie van de gemeente. Alle activiteiten, waaronder alle aankopen en de conservering van de collecties, educatie en het organiseren van tentoonstellingen worden vervolgens door het museum zelf gefinancierd. Het museum haalde in 2010 hiervoor een recordbedrag aan eigen inkomsten op van 8,5 miljoen euro en voorzag daarmee voor een belangrijk deel in zijn eigen inkomsten. In 2010 was dat ruim 45%, met dank aan onder andere de BankGiro Loterij, het VSB Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, de Rabobank, de Turing Foundation en Unilever. Jaarlijks weet het museum tussen 35% en 45% eigen inkomsten te genereren. Het museum hoopt dit in de toekomst op hetzelfde niveau voort te kunnen zetten.

Mecenaat
Het succes van Museum Boijmans Van Beuningen is voor een belangrijk deel te danken aan de steun van particulieren en de activiteiten van de huisstichtingen en fondsen op naam die sinds jaar en dag aan het museum gekoppeld zijn. Naast Stichting Museum Boijmans Van Beuningen zijn dat onder meer het Kalhorn/Timmermans Fonds, Stichting Lucas van Leyden, Fonds Willem van Rede, Stichting Van Beuningen/Peterich-fonds, Stichting Willem van der Vorm en het H+F Mecenaat. Over het 10-jarig jubileum van dit laatste mecenaat maakte het museum onlangs een publicatie en een tentoonstelling, welke nog tot eind september in het museum te zien is.

Bezuinigingen in Rotterdam
Museum Boijmans Van Beuningen ontvangt een jaarlijkse subsidie van de gemeente Rotterdam van 9,8 miljoen euro. Dit bedrag dekt de huur en vaste lasten van het gebouw (de huur wordt vervolgens aan de gemeente Rotterdam geretourneerd) en 90% van de loonsom van het museum, waarvan 92 voltijdbanen worden betaald. De gemeente kent volgend jaar geen inflatiecorrectie toe en voert tevens een bezuiniging door van 2%. De facto vermindert hierdoor de gemeentelijke subsidie voor het museum met circa 400.000 euro. Vanaf januari 2013 bezuinigt de gemeente Rotterdam nog eens 20% (16,5 miljoen euro) op de gehele kunstsector. Welke gevolgen dit heeft voor Museum Boijmans Van Beuningen wordt in de loop van volgend jaar pas duidelijk.

Goed nieuws voor de collectie: het Collectiegebouw!
Afgelopen week besloot de Rotterdamse gemeenteraad het sein op groen te zetten voor een Collectiegebouw voor Museum Boijmans Van Beuningen. Het museum kampt al jaren met wateroverlast en andere risico’s in zijn overvolle depots. Het nieuwe, in collectiebeheer gespecialiseerde instituut zal bestaan uit een nieuw depot en conservering- en restauratiefaciliteiten voor de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen. Daarnaast wordt veel ruimte (50% van de capaciteit) gemaakt voor de verzorging van collecties van particulieren, voor wie de expertise van het museum toegankelijk wordt door deel te nemen aan deze nieuwe PPS (Publiek Private Samenwerking) constructie. De gemeente Rotterdam reserveert 25 miljoen voor dit nieuwe initiatief. Een particuliere partij is bereid 15 miljoen bij te dragen mits de nieuwbouwlocatie in de onmiddellijke omgeving van Museum Boijmans Van Beuningen, het Museumpark, wordt gevonden. Het Collectiegebouw zal voor publiek toegankelijk zijn en naar verwachting in 2015 zijn deuren openen.
 

Terug