Nieuwe energie in design en kunst

Joris Laarman Lab Half Life Lamp (2010). Glas, kobalt chroom, genetisch gemanipuleerde CHO cellen. Lonneke Gordijn en Ralph Nauta, Studio DRIFT. Fragile Future III (2010). Fosfor brons, paardenbloempluisjes, LED. I.s.m. Carpenters Workshop Gallery Auger-Loizeau. Flypaper combined with robotic clock from the ‘Carnivorous Domestic Entertainment Robots’, (2008/2009). MDF, aluminium, perspex Zoe Papadopoulou, Nuclear dialogues (2009). Keramiek, glas, tafel, servies, uraniumglas, geigermeter, cake. Foto: Theo Cook Dunne & Raby (Anthony Dunne and Fiona Raby). Technological Dreams Series: No. 1, Robots (2007). Foto: Per Tingleff Jeroen Verhoeven Virtue of Blue (2010). 502 zonnecelpanelen, hand geblazen glas, staal en aluminium. Courtesy Jeroen Verhoeven en Blain|Southern, Londen Foto: Bas Helbers. mischer’traxler (Katharina Mischer 1982 and Thomas Traxler 1981). The idea of a tree. Verschillende materialen. Foto: mischer’traxler.

Persbericht

Nieuwe energie in design en kunst
15 oktober 2011 – 26 februari 2012

Kunstenaars en ontwerpers houden zich al enkele decennia bezig met toekomstbeelden voor een duurzame samenleving. Deze innovatieve toekomstbeelden winnen steeds meer aan actualiteit. Kennelijk is er een grote behoefte aan een nieuwe balans in onze leefomgeving. In de tentoonstelling ‘Nieuwe energie in design en kunst’ laat Museum Boijmans Van Beuningen tal van innovatieve experimenten zien, met name op het gebied van duurzame energie.

Kunstenaars, ontwerpers en progressieve denkers vervullen een voortrekkersrol in de bewustwording over de omgang met energie. De tentoonstelling laat verrassende, vreemde en soms onvoorstelbare objecten en sculpturen zien. Ze zijn poëtisch, een andere keer vervreemdend, vaak geniaal en altijd actueel en innovatief.

Vuurvliegjes en zelfbewegende machines
Naast de machines van Gerrit van Bakel (1943-1984), die zich zelfstandig voortbewegen middels de energie die vrijkomt bij temperatuurwisselingen tussen dag en nacht, is ook de Half Life Lamp van Joris Laarman (1979) te zien. Deze lamp bestaat gedeeltelijk uit levend organisch materiaal en straalt licht uit zonder dat er energie wordt toegevoegd. Chinese hamstereicellen zijn genetisch gemodificeerd met het lichtgevende gen van een vuurvliegje, waardoor deze lamp zelf kan schijnen.

Toekomst van de mensheid
Ook in de ontwerpen van het Oostenrijkse duo mischer'traxler speelt duurzame energie een hoofdrol. In het project 'The idea of a tree' produceren zij een serie krukjes op basis van de energie van één dag zon. De machine start bij zonsopkomst en rondt de productie van het krukje af bij zonsondergang. Iedere dag levert een ander kleurpatroon en formaat op.
Het Britse duo Dunne & Raby toont in 3D-modellen, foto’s en video’s mogelijke oplossingen voor de voedselproblematiek van een overbevolkte planeet. Ze ontwerpen voedermachines die op kunstmatige wijze voedsel verzamelen en voedingswaarde halen uit bijvoorbeeld takken van bomen en niet-eetbare planten en bloemen.

Spel tussen kunst en wetenschap
De wisselwerking tussen kunst en wetenschap leidt vaak tot prikkelende en innovatieve oplossingen, zoals de lamp van Joris Laarman. Samenwerking tussen wetenschappers en kunstenaars kan nieuwe inzichten opleveren. Museum Boijmans Van Beuningen toont een verzameling verrassende voorbeelden van kunstenaars en ontwerpers die met ongewone en inventieve oplossingen komen voor dit wereldvraagstuk, zoals onder andere Atelier NL, het duo Auger-Loizeau, Philippe Rahm, Bertjan Pot, John Körmeling, Michiel van Bakel, Oskar de Kiefte, Eric Klaarenbeek, Mike Thompson, Panamarenko en Jeroen Verhoeven.

Demonstraties, video’s en rondleidingen
De ontwerpen en objecten vragen vaak om een nadere uitleg of demonstratie. In de tentoonstelling laten video’s zien wat de ontwerper of kunstenaar voor ogen heeft of hoe een object in werkelijkheid functioneert. Deze video’s zijn als serie vanaf 15 oktober op arttube.boijmans.nl te zien. Elke zondag wordt een interactieve rondleiding aangeboden, waarbij de ontwerpen en objecten worden gedemonstreerd.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt met steun van Eneco, Ploum Lodder Princen en BankGiro Loterij.

Design in Boijmans
‘Nieuwe energie in design en kunst’ valt onder het programma ‘Design in Boijmans’. Vormgeving staat dit najaar centraal in Museum Boijmans Van Beuningen. Met twee grote, en twee kleine designtentoonstellingen, en de opstelling van de museumcollectie is er veel aandacht voor design, vormgeving en toegepaste kunst in het museum. Ook in 2012 staan actuele ontwikkelingen en innovaties in design op de agenda.

Terug