Han Nefkens: mecenas en Zilveren Anjer laureaat

Han Nefkens in een installatie van / in an installation by Steiner & Lenzlinger in Museum Boijmans Van Beuningen 2007-2008, Foto / Photo: Amke

Persbericht

Han Nefkens: mecenas en Zilveren Anjer laureaat
Dinsdag 21 juni 2011

Aanstaande donderdag ontvangt Han Nefkens uit handen van Hare Majesteit de Koningin de Zilveren Anjer van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Museum Boijmans Van Beuningen eert zijn werk als mecenas met de tentoonstelling ‘Han Nefkens – 10 jaar mecenas’ en de presentatie van het gelijknamige boek. Te zien vanaf 25 juni 2011 in het museum.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds benadrukt met de toekenning van de Zilveren Anjer aan Han Nefkens (Rotterdam, 1954) de relevantie van het mecenaat voor de kunst- en cultuursector. Museum Boijmans Van Beuningen laat met deze tentoonstelling en publicatie een voorbeeld zien dat navolging verdient.

10 jaar mecenas
Tijdens de tentoonstelling ‘Han Nefkens – 10 jaar mecenas’ veranderen de wanden van de Willem van der Vorm galerij in enorme fotocollages. De foto’s tonen de veelheid aan nationale en internationale projecten waarbij Han Nefkens betrokken is, zoals de H+F Collectie, H+F Mecenaat, ArtAids en H+F Fashion on the Edge. Ook zijn video’s te zien waarin kunstenaars, curatoren en mode ontwerpers vertellen over deze projecten, die vaak een belangrijke stimulans in hun praktijk of vakgebied vormen. Zo komt de Belgische mode ontwerper Walter Van Beirendonck aan het woord, evenals curator Irène Aristizábal, die de H+F Curatorial Grant 2010-2011 ontving: een initiatief mede mogelijk gemaakt door Han Nefkens.

H+F Collectie
In het kader van het tienjarige mecenaat zijn gedurende de zomer in het museum kunstwerken te zien van Zwelethu Mthethwa, David Claerbout, Salla Tykka, Ryan Gander, Desiree Dolron en Jeff Wall. Deze kunstwerken uit de hedendaagse kunstcollectie van Han Nefkens bevinden zich als (langdurige) bruiklenen in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen.

Publicatie
Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling verschijnt het bijna 300 pagina’s tellende boek ‘Han Nefkens - 10 jaar mecenas’. De publicatie biedt een chronologisch overzicht van de afgelopen tien jaar aan de hand van teksten door Han Nefkens en een uitgebreid beeldoverzicht. Het boek is te koop in de museumwinkel en via webshop.boijmans.nl. Prijs: €29.95, isbn 978-90-450-1-950-5 (nederlands), 978-90-450-1-991-8 (engels).

 

Terug