Europese première voor schilder en fashion favoriet George Condo

Couple on Blue Striped Chair, 2005, privé-collectie, Courtesy Simon Lee Gallery  © George Condo

Persbericht

George Condo: Mental States
25 juni – 25 september 2011

Museum Boijmans Van Beuningen toont deze zomer ruim zeventig schilderijen en sculpturen van George Condo (1957). Een groot deel van het oeuvre van de Amerikaanse schilder bevindt zich in privécollecties en is in Europa nooit eerder op deze schaal te zien geweest. Condo staat momenteel volop in de belangstelling door zijn uitstapjes naar de populaire cultuur.

George Condo werd in de jaren ’80 samen met schilders als Jean-Michel Basquiat, Julian Schnabel en Keith Haring tot de helden van de New Yorkse kunstscene gerekend. Al drie decennia lang is Condo met zijn uitzonderlijke technische bekwaamheid en originele themakeuzes een inspirator voor vele jonge schilders. Zijn absurde, humoristische en soms choquerende voorstellingen trekken ook de aandacht van tijdsgenoten binnen de mode- en muziekindustrie. Recentelijk ontwierp hij bijvoorbeeld voor Kanye West de omstreden cover van het nieuwste album van de rapper “My Beautiful Dark Twisted Fantasy”. Op de omslag is West naakt afgebeeld in gezelschap van een demonische vrouwelijke phoenix.

Monsters op de catwalk
George Condo is een hedendaagse kunstenaar die kruisbestuivingen tussen kunst, mode en street-art niet schuwt. In 2010 ontwierp hij limited edition skateboarddeks voor skateshop Supreme, waarvoor ook kunstenaar Damien Hirst eerder een ontwerp leverde. De online modeblogs melden enthousiaste berichten over de exclusieve serie zijden sjaals die Condo lanceerde in samenwerking met Kanye West en ontwerpersduo M/M (Paris). En afgelopen najaar kwamen de absurdistische en monsterlijke karakters uit Condo’s schilderijen zelfs tot leven tijdens de catwalkshow van de New Yorkse modeontwerper Adam Kimmel, waar de modellen door de kunstenaar ontworpen maskers droegen.

Mental States
Museum Boijmans Van Beuningen presenteert deze zomer de Europese première van de tentoonstelling ‘George Condo: Mental States’. Het overzicht is thematisch en stilistisch onderverdeeld in vier hoofdstukken: Portretten, Melancholie, De doorgedraaide maatschappij en Abstractie. De vaak tragikomische personages op de schilderijen zijn ontsprongen aan Condo’s verbeelding, maar refereren overduidelijk naar stereotypes uit de hedendaagse maatschappij, historische figuren of personages uit de westerse kunstgeschiedenis. De museumzalen bieden ruimte aan een enorme diversiteit aan kleurrijke schilderijen met een surreële kwaliteit. De schilderijen aangevuld met tien sculpturen van verguld brons tonen volgens de kunstenaar de gekte van alledag.

Internationale samenwerking
‘George Condo: Mental States’ is georganiseerd in samenwerking met de Hayward Gallery in Londen en samengesteld door gast-conservator Ralph Rugoff. De tentoonstelling was eerder dit jaar een grote publiekstrekker in het New Museum in New York. “It’s titled ‘George Condo: Mental States’. It’s at the New Museum. And it’s sensational,” zo luidde de lovende kritiek van The New York Times. Na Rotterdam is de tentoonstelling te zien in de Hayward Gallery en vervolgens in de Schirn Kunsthalle in Frankfurt.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en communicatie, telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl. Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl.

Terug