Boijmans Bezet

Posterontwerp Boijmans Bezet van 75B, oplage 50, uniek en handgemaakt.jpg

Persbericht

Bezetting van Museum Boijmans Van Beuningen
Zondag 26 juni 2011 van 11.00 – 17.00 uur

In navolging van de actie ‘Schuilen in het Rijks’ enkele maanden geleden, bezetten kunstenaars op 26 juni 2011 de binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen. Met deze actie vragen zij aandacht voor de zorgwekkende positie van de beeldend kunstenaar binnen de Nederlandse beleidsplannen. Het museum steunt de Nederlandse kunstenaar en biedt de demonstranten pindakaassoep en droog brood aan.

De binnenplaats van Museum Boijmans Van Beuningen is op zondag 26 juni, één dag voor het grote cultuurdebat in de Tweede Kamer, het decor van de tweede demonstratie georganiseerd door het actiecomité ‘Schuilen in het Rijks’. De Nederlandse regering bezuinigt onevenredig hard op kunst en cultuur. Museum Boijmans Van Beuningen maakt zich zorgen over de versnelde invoering van de bezuinigingen en sympathiseert met de Nederlandse kunstenaar. Het museum heeft toegestemd de binnenplaats beschikbaar te stellen voor de demonstratie. Tijdens deze actie zal het museum de demonstranten voorzien van soep en droog brood, in het kader van het karige menu dat de Nederlandse overheid in petto heeft voor de beeldend kunstenaar. Het museum zal tijdens de demonstratie gewoon open zijn voor bezoekers.

Schuilen in het Rijks
De regering bezuinigt meer dan 30% op beeldende kunst. Deze bezuinigingen komen nog bovenop de verhoging van de BTW naar 19% en het afschaffen van de WWIK. Onder de noemer ‘Schuilen in het Rijks’ heeft een groep kunstenaars de handen ineen geslagen en is gestart met het voeren van acties voor een beter kunst- en cultuurbeleid. Op 27 februari 2011 bezetten meer dan 650 kunstenaars het Rijksmuseum in Amsterdam. Het actiecomité demonstreert tegen de kaalslag in de kunsten en roept het kabinet op om in overleg met beeldende kunstenaars tot constructieve maatregelen te komen. De initiatiefnemers verklaren: “Een land zonder kunst is een land zonder identiteit.”

Het actiecomité bestaat uit: Eric Jan van de Geer, Yasser Ballemans, Peter de Vries, Stephan Bontje, Zoë André, Roos van Ingen Schenau, Arian de Vette en Anne Wenzel met steun van vele kunstenaars, ontwerpers en kunstliefhebbers.

Kijk voor meer informatie op www.schuileninhetrijks.nl en volg ‘Schuilen in het Rijks’ op Facebook. Belangenvereniging Kunsten '92 en FNV KIEM ondersteunen deze actie.

Terug