Futuro geland in Museum Boijmans Van Beuningen

Opbouw Futuro in Museum Boijmans Van Beuningen, foto: Kees Spruijt

Persbericht

Futuro geland in Museum Boijmans Van Beuningen
17 mei 2011

Na een grondige restauratie wordt op dit moment Futuro (1968) in elkaar gezet in Museum Boijmans Van Beuningen. Het mobiele vakantiehuis ontworpen door de Finse architect Matti Suuronen (1933), bestaat uit enkele honderden onderdelen die in nauwkeurige volgorde gemonteerd worden, van de kamerwanden met ellipsvormige deuren tot aan de lounge kussens op de stoelen.

Museum Boijmans Van Beuningen werd door de BankGiro Loterij in staat gesteld het prototype van Futuro, een futuristische mobiele vakantiewoning ontworpen door Matti Suuronen, aan te kopen en te restaureren. Na de twee jaar durende restauratie wordt het 4 meter hoge ellipsvormige huis met een diameter van 8 meter opgebouwd in de grote Bodon zaal van het museum. Ondanks een vloeroppervlak van slechts 25 m2 bevat de mobile home een woonkamer, twee slaapkamers, een keuken en een badkamer. Naar schatting zijn er wereldwijd circa 60 Futuro’s geproduceerd, maar het prototype van het museum is de enige die in een publieke collectie terecht is gekomen. De ufo-achtige woning is van 21 mei tot 9 oktober 2011 te zien in de tentoonstelling ‘Futuro – Utopie in constructie’, die feestelijk wordt geopend op 28 mei. (noot voor de redactie: perspreview op 25 mei)

Tentoonstelling
Het ontwerp van Futuro is een bijzonder voorbeeld van de moderne vormgeving van de jaren ’60, waarin een zekere vormvrijheid mogelijk werd door nieuwe materialen en het optimistische idee van een maakbare samenleving hoogtij vierde. De ellipsvormige woning van Suuronen bracht de zoektocht naar de perfecte vorm destijds tot een waar hoogtepunt. In de tentoonstelling zijn circa 200 objecten uit de kunstnijverheid-, design- en prentencollectie van het museum te zien die gerelateerd zijn aan deze zoektocht. Ook zijn er een aantal werken uit de museumcollectie van Bruce Nauman en Atelier Van Lieshout te zien.

(Foto) journalisten welkom
Het is mogelijk voor de pers om foto’s te maken van de Futuro in opbouw. Voor een afspraak graag contact opnemen met: pressoffice@boijmans.nl / 010-4419561

Terug