Topstuk Rubens arriveert in Rotterdam

Peter Paul Rubens (1577-1640).De Heilige Theresia van Avila bekomt door Christus’ tussenkomst de verlossing uit het vagevuur van Bernardo de Mendoza, 1630-1635, olieverf op doek.  Bruikleen: Koninklij

Persbericht

Spectaculaire toevoeging aan De Collectie Verrijkt
Vanaf 7 juni 2011

De nieuwe opstelling van de verzameling van Museum Boijmans Van Beuningen, De Collectie Verrijkt, wordt begin juni aangevuld met een monumentaal topstuk van Peter Paul Rubens (1577-1640). Van de ruim twintig schilderijen van elders die gedurende drie jaar de eigen collectie komen versterken, is dit werk uit het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen stellig het meest spectaculaire. Museum Boijmans Van Beuningen is verheugd dit schilderij tijdelijk te kunnen tonen in aanvulling op de werken van Rubens in de museumcollectie.

De Vlaamse grootmeester van de barok, Peter Paul Rubens, is in Museum Boijmans Van Beuningen met een uitzonderlijk mooie en wereldberoemde groep olieverfschetsen vertegenwoordigd. Deze schetsen geven een goede indruk van het talent waarop zijn reputatie berust. Geen compositie was te moeilijk voor Rubens, geen verhaal te ingewikkeld om te schilderen. En vooral: er was geen lichaamshouding of emotie die hij niet pakkend wist te verbeelden.

Propaganda van de bovenste plank
Peter Hecht, gastconservator van De Collectie Verrijkt, over het werk van Rubens: “Met het bruikleen van het altaar dat ooit in de kerk van de ongeschoeide Karmelieten in Antwerpen stond, is nu eenmalig in Rotterdam te zien hoe indrukwekkend ook Rubens’ uitgevoerde werken zijn. De gelovigen zullen hebben gehuiverd bij het zien van zijn meesterlijk geschilderde brandende zielen in het vagevuur, en hun troost hebben gevestigd op de heilige non Teresa, die op dit altaar met succes bij Christus voor de verlossing van een van deze arme zielen pleit. De protestanten hadden korte metten met het vagevuur en met de Roomse heiligen gemaakt – maar wie dit zag, zou misschien toch weer gaan twijfelen aan hun kritiek. En dat was precies waar de rooms katholieke kerk op hoopte. Rubens schilderde hier visuele propaganda van de bovenste plank.”

De Collectie Verrijkt
Museum Boijmans Van Beuningen is het enige museum in Nederland dat uit eigen bezit een indruk kan geven van de rijkdom van de Europese schilderkunst in haar geheel en waar de Hollandse en Vlaamse kunst even sterk vertegenwoordigd zijn. In De Collectie Verrijkt wordt deze mogelijkheid nog verder uitgebouwd. Voor de duur van deze vernieuwde presentatie krijgen de eigen meesterwerken van Jeroen Bosch en Pieter Bruegel de Oude, van Rubens en Rembrandt, van Dürer en Titiaan, maar ook van Kandinsky en Magritte, onder andere gezelschap van schilderijen van Memling, Tintoretto en Spencer. Ook worden er meer dan 60 werken getoond die de afgelopen jaren niet te zien waren.

De Collectie Verrijkt wordt mede mogelijk gemaakt door: hoofdbegunstiger Vereniging Rembrandt. Met dank aan Sikkens, BankGiro Loterij en Rabobank Rotterdam. Aanvullende financiering werd verkregen uit de nalatenschap van mevrouw Riemsdijk-Borsje.

Terug