Johan van Oord met Venetiaans Rood in de Espressobar

Johan van Oord, Venetiaans Rood foto: Lotte Stekelenburg

Persbericht

Venetiaans Rood
Muurschildering door Johan van Oord
Vanaf 28 mei 2011

De Espressobar van Museum Boijmans Van Beuningen verwisselt deze zomer van gedaante.
Dit is de tweede keer dat de Espressobar zijn muren beschikbaar stelt aan een kunstenaar.
Voor deze gelegenheid heeft het museum de Rotterdamse kunstenaar Johan van Oord gevraagd om een nieuwe muurschildering te ontwerpen.

Johan van Oord (1950) staat vooral bekend om zijn composities zonder sporen van emoties. Hij maakt geen landschappen of stillevens, maar abstracte bijna mathematische schilderijen. De titel van de nieuwe muurschildering ‘Venetiaans Rood’ verwijst naar de kleur waarin het werk is vervaardigd. (Noot voor de pers: perspreview op woensdag 25 mei)

Volmaakt vakwerk
De werkstijl van Johan van Oord is eerder te vergelijken met dat van een architect, timmerman of huisschilder dan met de werkstijl van een kunstschilder. Na het ontwerpen van een specifieke vorm schildert hij deze in met alle precisie en vakmanschap die bijvoorbeeld een goede huisschilder tot zijn beschikking heeft. Het is vakwerk in tegenstelling tot artistiek werk, met als enige wens om iets volmaakts te creëren.

Schilderkunstig magnetisme
Teruggrijpend op zijn ‘pillenschilderijen’ uit 1996, verschijnen in dit nieuwe werk talloze abstracte vormen zoals een zon en een uitroepteken. Alle vormen zijn geladen met een soort van ‘schilderkunstig magnetisme’: ze lijken elkaar af te stoten en aan te trekken. De dicht opeengepakte vormen liggen altijd op een minimale afstand van 11 centimeter van elkaar. Van Oord creëert hierdoor een soort abstracte ruimte die men in de witte achtergrond kan zien. Een aura tussen het geschilderde en het ongeschilderde in.

Bijzonder dansspel
Van Oord heeft voor iedere muur een eigen ‘dans’, of compositie, met een eigen ritme gemaakt. Hij werkt als een soort choreograaf die de vormen telkens anders indeelt. Van zon naar uitroepteken, van uitroepteken naar zon. Daarnaast bevindt zich op elke muur een pil die doorloopt op de volgende muur en zo een verbinding vormt tussen deze ‘dansen’.

De Espressobar
Twee jaar geleden werden de muren van de Espressobar voorzien van een muurschildering van het Rotterdams kunstenaarscollectief Antistrot. Op 28 mei wordt het stokje officieel overgedragen aan Johan van Oord. Het ‘work in progress’ kunnen bezoekers van het museum in de week voor de opening volgen in de Espressobar. De Espressobar, in 2008 ontworpen door Simon Heijdens, bevindt zich links van de ingang van het museum en is toegankelijk zonder entreebewijs.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en communicatie, telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl. Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl.
 

Terug