Totaaltransformatie voor Onderzeebootloods

Elmgreen & Dragset voor de Onderzeebootloods (2011). Foto: Femke Hoogland

Persbericht

Totaaltransformatie voor Onderzeebootloods
Elmgreen & Dragset
The One & The Many
28 mei - 25 september 2011

Wat er precies te zien zal zijn, blijft tot het laatste moment geheim, maar de Onderzeebootloods ondergaat op dit moment een surreële totaaltransformatie. Kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset is verantwoordelijk voor deze metamorfose; een grootschalig kunstproject in de Rotterdamse haven, neergezet door Museum Boijmans Van Beuningen en het Havenbedrijf Rotterdam.

De Deense kunstenaar Michael Elmgreen (1961) creëert samen met de Noorse Ingar Dragset (1969), een grote tentoonstelling waarvan een speciaal ontworpen flatgebouw, verlaten kermisapparatuur en een keur aan attributen de hoofdbestanddelen zijn. De expositie ‘The One & The Many’ zal de 5000m2 loods, waar ooit onderzeeboten werden gebouwd, transformeren tot een achterstandswijk waar de sfeer grimmig en rauw is. De zelfkant van de maatschappij is voelbaar in deze onderwereld, een plek die groezelige types en merkwaardige activiteiten aantrekt.

De expositie ‘The One & The Many’ zorgt ervoor dat deze zomer opnieuw de ogen worden gericht op het RDM-terrein in de haven. Tot en met 2014 werkt Museum Boijmans Van Beuningen samen met het Havenbedrijf Rotterdam aan een reeks grootschalige kunstprojecten. Vorig jaar beet Atelier van Lieshout het spits af met de tentoonstelling ‘Infernopolis’ die direct na de opening door de Volkskrant werd uitgeroepen tot ‘De absolute kunsthit van deze zomer’. Op 28 mei is de officiële opening van ‘The One & The Many’. (Noot voor de pers: perspreview op woensdag 25 mei)

It’s never too late…
Ook elders in Rotterdam is nieuw werk van Elmgreen & Dragset te vinden. Op de openingsdag van de tentoonstelling, zaterdag 28 mei, wordt om 12.00 uur ook het kunstwerk ‘It’s Never Too Late to Say Sorry’ op de Coolsingel onthuld. Het werk bestaat uit een blinkende vitrinekast met daarin een gepolijste roestvrij stalen megafoon op een donker granieten sokkel. Iedere dag, net iets voor twaalf uur verschijnt er een persoon, deze opent het deurtje van de vitrinekast en pakt de megafoon er uit. Exact om 12 uur 's middags schalt hij met behulp van de megafoon een korte eenvoudige zin over de Coolsingel: “It's never too late to say sorry”. Deze 'performance / sculptuur’ zal minimaal een jaar lang in Rotterdam te zien en te horen zijn. De sculptuur is in opdracht van Sculpture International Rotterdam gerealiseerd.

Veelgeprezen
Elmgreen & Dragset werken sinds 1995 samen als duo. Tegenwoordig zijn ze woonachtig in Londen en Berlijn. Beiden hebben een kritische houding ten opzichte van de Westerse consumptiemaatschappij en laten dit tot uiting komen in hun kunstenaarspraktijk. In 2006 produceerde het duo de veelgeprezen ‘The Welfare Show’ in de Serpentine Gallery in Londen. In 2009 presenteerden zij ‘The Collectors’ op de 53e Biënnale van Venetië en in 2010 ‘Celebrity – The One & The Many’ in het ZKM in Karlsruhe. De kunstenaars wonnen in 2003 de prestigieuze ‘Preis der Nationalgalerie für Junge Kunst’. In 2009 ontvingen ze in Venetië de ‘Special Mention’. Elmgreen & Dragset zijn geselecteerd om in 2012 invulling te geven aan de ‘Fourth Plinth’ op Trafalgar Square in Londen.

Turbine Hall vs Onderzeebootloods
Ruim twintigduizend mensen brachten in 2010 een bezoek aan de loods. Pers en publiek vergeleken de Onderzeebootloods uit 1937 met de Turbine Hall van Tate Modern in Londen. De Onderzeebootloods op het RDM terrein is een van de initiatieven van het Havenbedrijf Rotterdam om een breed publiek in contact te brengen met de haven.

Deze tentoonstelling in de Onderzeebootloods wordt gerealiseerd door het Havenbedrijf Rotterdam en Museum Boijmans Van Beuningen, mede dankzij een bijzondere bijdrage van de BankGiro Loterij en de gemeente Rotterdam.

Noot voor de redactie
Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en communicatie, telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl. Bij publicatie graag vermelden: www.boijmans.nl. Klik hier voor informatie over perspreviews en interviews. 
Voor meer informatie over de Onderzeebootloods en het RDM-complex: Sjaak Poppe, Havenbedrijf Rotterdam, 010-2521427, s.poppe@portofrotterdam.com, www.onderzeebootloods.nl.

Terug