Rotterdam designprijs van start met nieuwe nominatieprocedure

Persbericht 

26 november 2011 - 12 februari 2012

Rotterdam designprijs van start met nieuwe nominatieprocedure

Welke Nederlandse ontwerpers, ontwerpbureaus, opdrachtgevers of creatief entrepreneurs hebben in de afgelopen twee jaar bijzondere betekenis gegeven aan de ontwikkeling van Nederlands design en een bijdrage geleverd aan het internationale discours? En welke ontwerpuitingen of ontwerpvisies zijn hierin doorslaggevend? Met deze opdracht bezien vijf scouts; Aziz Bekkaoui, Sophie Krier, Matthijs van Dijk, Ginette Blom en Joost Grootens, de komende maanden het designveld. Dit najaar zijn de resultaten te zien in een grote designtentoonstelling.

De ‘koning der designprijzen’
De Rotterdam designprijs, de ‘koning onder de Nederlandse designprijzen’, vindt dit jaar voor de 11e keer plaats. De Stichting Designprijs Rotterdam is sinds 1993 de organisator van de prijs met als doelstelling Nederlandse vormgeving te stimuleren. De tweejaarlijkse prijs is de enige designprijs waarbij alle designdisciplines zijn vertegenwoordigd. De nominaties zijn vanaf 26 november te zien in een tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.
De prijs staat voor kwaliteit en oorspronkelijkheid, gekoppeld aan een uitgesproken artistieke visie op het ontwerpvak in relatie tot actuele (inter)nationale maatschappelijke ontwikkelingen. De vijftien onderbouwde nominaties van de vijf prominenten uit het vak zullen duidelijk maken dat de meningen over disciplineoverschrijdende kwaliteiten verschillen.

Vijf scouts

De Rotterdam designprijs voert voor de editie van 2011 een nieuwe nominatieprocedure in.
Vijf prominente designexperts dragen eind augustus als scout ieder drie genomineerden voor aan het bestuur van de Rotterdam designprijs. Het team van scouts bestaat uit modevormgever/kunstenaar Aziz Bekkaoui, ontwerper en critica Sophie Krier, industrieel ontwerper en professor aan TU Delft Matthijs van Dijk, ontwerper openbare ruimte, docent en publicist Ginette Blom en grafisch ontwerper en hoofd Information Design van het Masterprogramma aan de Design Academy Eindhoven Joost Grootens, tevens winnaar van de Rotterdam designprijs 2009. De scouts worden in hun keuze bijgestaan door aanbevelingen uit het veld. Deze ‘tips’ worden vanaf half mei wekelijks gepubliceerd op de nieuwe website van de Rotterdam designprijs. Ontwerpers zullen zoals in voorgaande edities het geval was, zelf geen werk meer inzenden. Met de verandering van de procedure wil artistiek leider Joanna van der Zanden samen met Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode, en Museum Boijmans Van Beuningen het discours rondom de prijs vergroten.

Tentoonstelling, publieksprijs en jurering

De bekendmaking van de vijftien genomineerden en het werk vindt plaats tijdens de opening van de tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen op 26 November 2011. Vanaf dat moment kan het publiek ook meepraten en hun keuze kenbaar maken voor de publieksprijs die dit jaar wordt georganiseerd door Premsela, Nederlands Instituut voor design en Mode. De bekendmaking van de winnaar is in handen van een internationale jury en gebeurt in een slotdebat dat zal samenvallen met de kunst en designbeurzen Object Rotterdam en Art Rotterdam rond 9 februari 2012. De tentoonstelling sluit af op 12 februari 2012.

Partners

De Rotterdam designprijs 2011 is een initiatief van de Stichting Designprijs Rotterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Rotterdam, Museum Boijmans Van Beuningen en Premsela, Nederlands Instituut voor Design en Mode.

Terug