De eerste 10 jaar van Han Nefkens als mecenas

Han Nefkens in installatie Steiner & Lenzlinger in Museum Boijmans Van Beuningen. Foto: Amke.

Han Nefkens
10 jaar mecenas
25 juni – 16 oktober 2011

Han Nefkens is schrijver, kunstverzamelaar, mecenas en een bevlogen initiator van hedendaagse kunstprojecten. Deze zomer is in Museum Boijmans Van Beuningen een tentoonstelling te zien over de eerste tien jaar mecenaat van Han Nefkens en wordt er een overzichtscatalogus gepresenteerd. Nefkens: “Het is van belang dat weldoeners naar buiten treden en een voorbeeld stellen”. 

Museum Boijmans Van Beuningen blikt deze zomer terug op de eerste tien jaar van Han Nefkens als mecenas met de presentatie van een bijzondere overzichtscatalogus en een tentoonstelling in de Willem van der Vorm galerij. Om zijn kunstcollectie en zijn visie met een groot publiek te kunnen delen, is Han Nefkens de afgelopen jaren samenwerkingen aangegaan met verschillende musea en kunstinstellingen, zowel nationaal als internationaal.
 
De catalogus getiteld ‘Han Nefkens - 10 jaar mecenas’ is opgebouwd aan de hand van zeven pijlers die de vele activiteiten van Han Nefkens beslaan: H+F Collectie, H+F Curatorial Grant, ArtAids, H+F Mecenaat, H+F Fashion on the Edge, Fundació Han Nefkens en Han Nefkens als schrijver. De publicatie biedt een chronologisch overzicht van de afgelopen tien jaar aan de hand van teksten door Han Nefkens en een beeldoverzicht van circa vijfhonderd werken uit zijn kunstcollectie. De tentoonstelling die naar aanleiding van de catalogus tot stand komt, toont onder andere aan de hand van video’s het belang van particulier mecenaat.
 
H+F Collectie
Naast de tentoonstelling in de Willem van der Vorm galerij zijn er in het museum op verschillende momenten gedurende deze zomer selecties werken uit de hedendaagse kunstcollectie van Han Nefkens te zien. Verspreid door het museum worden kunstwerken getoond van onder andere Desiree Dolron, Zwelethu Mthethwa, Jeff Wall, Ryan Gander en Shirana Shahbazi.
 
Han Nefkens en Museum Boijmans Van Beuningen
De samenwerking tussen Han Nefkens en Museum Boijmans Van Beuningen resulteerde de afgelopen jaren in verschillende tentoonstellingen, interventies, kunstopdrachten en collectie-uitbreidingen. Zo is bijvoorbeeld de permanente installatie ‘Laat je haar neer’ van videokunstenaar Pipilotti Rist, die te zien is in het entreegebied van het museum, mogelijk gemaakt met steun van Han Nefkens. In 2010 maakte Han Nefkens bekend dat hij zich tot 2015 opnieuw aan Museum Boijmans Van Beuningen verbindt via zijn initiatief Fashion on the Edge. 
 
Tentoonstelling
De tentoonstelling is net als de catalogus opgebouwd aan de hand van de zeven H+F pijlers en geeft een indruk van de veelheid aan activiteiten waarbij Han Nefkens betrokken is. In de tentoonstelling zijn video-interviews te zien waarin kunstenaars, ontwerpers en conservatoren vertellen over de kansen die hen geboden zijn door H+F. Ook is er een interview te zien met Han Nefkens door journaliste en presentatrice Hanneke Groenteman.
 
Catalogus
Naast zeven beeldkaternen en de teksten van Han Nefkens bevat de catalogus een persoonlijk interview met journaliste Ingrid Harms waarin Han Nefkens vertelt over zijn passie voor hedendaagse kunst en het verlangen om zijn kunst en passie te delen met anderen. De catalogus ‘Han Nefkens - 10 jaar mecenas’ is ontworpen door beeldend kunstenaar Milou van Ham, in samenwerking met Steffen Maas. Zij namen tevens het ontwerp van de gelijknamige tentoonstelling voor hun rekening. De catalogus is vanaf eind juni te koop in de museumwinkel, via webshop.boijmans.nl en in verschillende boekhandels. De catalogus wordt gedistribueerd door Uitgeverij Atlas.

Terug