Symposium Schoonheid en Wetenschap, 11 maart 2011

Foto: Wim van Egmond, te zien in de tentoonstelling Schoonheid in de Wetenschap

Persbericht

Symposium Schoonheid en Wetenschap
vrijdag 11 maart 2011

Museum Boijmans Van Beuningen organiseert een symposium over de relatie tussen schoonheid en wetenschap. Vooraanstaande onderzoekers, filosofen en critici, zoals Robbert Dijkgraaf en Vincent Icke spreken over de achtergronden van de schoonheidservaring. Deze ervaring staat ook centraal in de tentoonstelling Schoonheid in de Wetenschap.

Het programma van vrijdag 11 maart 2011 is samengesteld door dr. Jan C. Molenaar (1932), emeritus hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Jan Molenaar treedt op als moderator en heeft sprekers uitgenodigd om de relatie tussen schoonheid en wetenschap, die niet altijd vanzelfsprekend is, toe te lichten. Biofysicus Ignace Hooge, astrofysicus Vincent Icke en biowetenschapper Gaël McGill spreken over het vermogen van de mens tot zien, van de micro- tot de macrokosmos. Wetenschapsfilosoof James McAllister en kunsthistorica en -critica Janneke Wesseling laten hun gedachten gaan over de mogelijke toenadering en wisselwerkingen tussen schoonheid, kunst en wetenschap. Ten slotte spreekt Robbert Dijkgraaf, fysicus en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie voor Wetenschappen, over de kracht van de verbeelding, die kunst en wetenschap verbindt.

Tentoonstelling
In Museum Boijmans Van Beuningen is tot en met 5 juni de tentoonstelling Schoonheid in de Wetenschap te zien met meer dan zevenhonderd beelden en filmpjes uit de fundamentele wetenschappen. Deze verzameling is bijeengebracht door Prof. dr. Hans Galjaard (1935). Hij ging op zoek naar de rol van schoonheid in actueel fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is gericht op het vinden van nieuwe kennis van de werkelijkheid, maar naast nieuwe inzichten vond Hans Galjaard ook schoonheid.

Tien thema’s, tien zalen

De schoonheid is te zien in, onder meer, (sub)microscopische opnamen van moleculen, een grote diversiteit aan cellen en organismen, natuurverschijnselen en overweldigende beelden van het heelal. Deze beelden worden in de zalen van Museum Boijmans Van Beuningen geprojecteerd en getoond. De verzameling is ingedeeld in tien thema’s, die verwijzen naar fysica, chemie, geologie, microbiologie, leven in water, schimmels, planten, muizen en mensen, de foetus en tot slot het heelal. Deze thema’s vormen de leidraad bij de inrichting van de tentoonstelling.

Symposium online
Museum Boijmans Van Beuningen maakt een videoverslag van het symposium. Dit verslag is kort na het symposium te zien op arttube.boijmans.nl.

Praktische informatie
Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.boijmans.nl.
Datum: vrijdag 11 maart 2011
Tijdstip: 10.00-15.00 uur. Aansluitend is bezoek aan de tentoonstelling mogelijk.
Locatie: Willem Burger zaal van concert- en congresgebouw De Doelen in Rotterdam.
Kosten: €20, inclusief lunch en bezoek Museum Boijmans Van Beuningen (Vrienden van het museum en studenten betalen €10).
Voertaal: Nederlands/ Engels (bijdrage van Gaël McGill)

Noot voor de redactie
Er is een beperkt aantal plaatsen voor journalisten. Voor meer informatie Kunt u contact opnemen met de afdeling Marketing en communicatie, telefoon +31 (0)10 - 44.19.561 of pressoffice@boijmans.nl.
Essay van dr. Jan C. Molenaar over het symposium en het programma kunt u hier downloaden.

NRC Handelsblad is mediapartner van het symposium Schoonheid en Wetenschap. De tentoonstelling Schoonheid in de Wetenschap is mede mogelijk gemaakt door G. Ph. Verhagen-Stichting, Erasmus Trustfonds en Stichting Swart-van Essen.

Terug