Succesvolle tentoonstelling Thorn Prikker naar Düsseldorf

Spel van het leven (1901-1902). Muurschildering in het trappenhuis/entreehal van villa De Zeemeeuw, Scheveningen. Circa 10 x 4 meter. Uitgevoerd in samenwerking met Johan Altorf Christuskop – Ecce Homo (1913) Glas in lood 178 x 92 cm Collectie Kaiser Wilhelm Museum Krefeld Havenbedrijf (1917-1918). Gemengde technieken 414 x 339cm. Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Lotte Stekelenburg Foto: Fred Ernst Foto: Lotte Stekelenburg

Persbericht

Succesvolle tentoonstelling Johan Thorn Prikker naar Düsseldorf

De tentoonstelling ‘Johan Thorn Prikker – de Jugendstil voorbij’ is vanaf 25 maart 2011 te zien in museum kunst palast in Düsseldorf, de partner van Museum Boijmans Van Beuningen in dit project. Een ruime selectie van de tentoonstelling, die nog tot en met 13 februari in Rotterdam te zien is, wordt overgebracht naar het Duitse museum. Ook de tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ gaat op doorreis en zal vanaf 25 maart 2011 te zien zijn in Musée d’Art Moderne de la Villa de Paris.

Meer dan 150 werken verhuizen in februari naar het Duitse museum kunst palast. Daar zal de tentoonstelling, met de titel ‘Johan Thorn Prikker. Mit allen Regeln der Kunst. Vom Jugendstil zur Abstraktion’, van 26 maart tot 7 augustus 2011 te zien zijn. Qua inrichting zal de tentoonstelling vergelijkbaar zijn, omdat de totale vormgeving mee verhuist. In museum kunst palast is een aantal prachtige monumentale werken van de kunstenaar verwerkt en is dus een bijzondere aanvulling op de tentoonstelling. Vooral het vroege werk van Johan Thorn Prikker is in Duitsland onbekend en zal daar voor een verrassing zorgen.

Internationaal fenomeen
De Thorn Prikker-tentoonstelling, met meer dan 200 topstukken, is een groot succes in Rotterdam. De werken zijn afkomstig uit meer dan twintig musea en particulier verzamelaars uit Nederland en Duitsland, zoals het Kröller-Müller Museum, het Gemeentemuseum Den Haag en het Kaiser-Wilhelm-Museum. Voor veel bezoekers blijkt de presentatie een eye-opener. De rijke schakering aan disciplines, als glas-in-loodramen, aquarellen, meubelen, wandschilderingen en tapijten hebben tot nu toe meer dan 150.000 bezoekers naar het museum gebracht. Dit eerste grote overzicht van een van de meest vooraanstaande ontwerpers uit het begin van de twintigste eeuw bewijst dat hij meer was dan alleen een Jugendstil ontwerper. Hij was een van de eerste Nederlandse moderne kunstenaars die internationaal furore maakte.

Catalogus
De tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen is mede samengesteld door gastconservator en Thorn Prikker-expert Christiane Heiser. Zij zal tevens nauw betrokken zijn bij de expositie in Düsseldorf. Tegelijkertijd met de opening van de tentoonstelling in Rotterdam is een rijk geïllustreerde catalogus verschenen met inleidende artikelen door 12 specialisten in Nederland, Duitsland en Canada. De catalogus is samen met museum kunst palast geproduceerd en verkrijgbaar in Nederlands en Duits.

Symposium
Op 28 januari vond het eerste deel van het symposium ‘Crossing Borders. Johan Thorn Prikker and European Modernism’ plaats in Museum Boijmans Van Beuningen. Het tweede deel van dit symposium wordt gehouden op 8 april in museum kunst palast. Het symposium is gericht op het uitwisseling van kennis van de kunst in Nederland en Duitsland in het begin van de twintigste eeuw en de rol van Thorn Prikker hier in.

Sponsoren
De tentoonstelling is samengesteld in samenwerking met BankGiro Loterij, museum kunst palast in Düsseldorf, SNS REAAL Fonds, K.F. Hein Fonds, Stichting Elise Mathilde Fonds, Stichting Bevordering van Volkskracht en is onderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2010-2011.
 

Terug