Tentoonstelling ALMA in de Kunst Studio

Ontwerp Thonik Ontwerp Thonik Ontwerp Thonik

Persbericht

Tentoonstelling ALMA in de Kunst Studio
Vanaf 12 februari 2011 - zomer 2012

Museum Boijmans Van Beuningen lanceert op 12 februari de website ALMA (Afbeelding Linkt met Artefact). Deze online database koppelt pre-industriële gebruiksvoorwerpen aan schilderijen en prenten waarop deze voorwerpen staan afgebeeld. Hoe zag een houten pollepel er in het echt uit die te vinden is op De marskramer van Jeroen Bosch? Waar werden in de 17e eeuw pasglazen voor gebruikt? Welke voorwerpen op Han van Meegeren’s Emmaüsgangers ontmaskeren deze beroemde Vermeervervalsing opnieuw? Het antwoord op deze vragen is vanaf nu te vinden op alma.boijmans.nl

De tentoonstelling ALMA in de Kunst Studio presenteert het idee achter deze database. ALMA illustreert hoe details in schilderijen verwijzen naar voorwerpen die in veel gevallen ook als object in de collectie van het museum zijn opgenomen.

Kunst Studio
‘Dit klopt niet!’ of ‘Wat kan dat nou geweest zijn?’. In een kleine tentoonstelling in de Kunst Studio, de educatieve ruimte van het museum, wordt een indruk gegeven van de verrassingen die de onderzoeker tegenkomt bij het gebruik van ALMA. Enkele interessante case studies worden gepresenteerd, terwijl er voor de bezoeker gelegenheid is om zelf aan de slag te gaan met ALMA. Op die manier kijkt het publiek mee met het kunsthistorisch onderzoek, maar kan iedereen zelf ook een kijkje nemen in de schat aan informatie die ALMA biedt.

Alma Ruempol
De website is vernoemd naar de grondlegger van het systeem. In de jaren tachtig begon conservator Alma Ruempol (1939-1992) haar onderzoek in Museum Boijmans Van Beuningen naar alledaagse gebruiksvoorwerpen en kunstnijverheid. Geïnspireerd door de rijke kunstcollecties van het museum besloot zij om de schilderijen en prenten als visuele bron te gebruiken. Niet alleen levert deze interdisciplinaire benadering waardevolle informatie op over de materiële voorwerpen zelf, ook kunnen de afgebeelde objecten soms een nieuw licht werpen op het oeuvre van een beeldend kunstenaar. De informatie die Ruempol in de loop der jaren bijeenbracht, resulteerde in een omvangrijk documentatiesysteem, bestaande uit duizenden documentatiekaarten. Het oorspronkelijke kaartsysteem, gebaseerd op circa 300 schilderijen en 2000 prenten, is nu op de website aangevuld met verwijzingen naar 2500 gebruiksvoorwerpen uit de museumcollectie en kan wereldwijd in het Nederlands en Engels online geraadpleegd worden.

Activiteiten
Op zondag 17 april begeleidt conservator Alexandra Gaba- van Dongen de workshop ALMA.
Reserveer hier.

ALMA wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (Agentschap NL). De tentoonstelling in de Kunst Studio is ontwikkeld met steun van het VSB Fonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen.
 

Terug