Groot succes: ruim 205.000 bezoekers voor Kees van Dongen

Openingtentoonstelling op 18 september 2010

Groot succes: 205.225 bezoekers voor Kees van Dongen

De tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ heeft in vier maanden tijd ruim 205.000 bezoekers naar Museum Boijmans Van Beuningen getrokken. Hiermee is de tentoonstelling op zondag 23 januari afgesloten als een van de meest succesvolle tentoonstellingen van de afgelopen jaren. Vanaf 25 maart zijn de werken van Kees van Dongen in Parijs te zien.

Al vanaf de opening op 18 september 2010 liep de tentoonstelling ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ storm. In de openingsweek ontving het museum al meer dan 10.000 bezoekers: een verdrievoudiging van het reguliere bezoekersaantal. Dit liep op naar meer dan 6.000 bezoekers op de laatste woensdag van 2010 en maar liefst 17.000 bezoekers in de sluitingsweek. In totaal zijn 205.225 mensen naar de kunstwerken van Kees van Dongen in Museum Boijmans Van Beuningen komen kijken. Directeur Sjarel Ex: “Het bezoekersaantal is boven verwachting hoog. We hadden gerekend op 130.000 dus we zijn bijzonder blij met deze enorme belangstelling.”

Indrukwekkende tentoonstelling
In ‘De grote ogen van Kees van Dongen’ werden representatieve voorbeelden van Van Dongens vroegste portretten en zijn meest extravagante Parijse werken getoond. Ook de stukken waarmee Van Dongen indruk maakte op de Salons en avant-garde exposities in Parijs waren te zien in Rotterdam. Belangrijk op de tentoonstelling waren met name de schilderijen die hij maakte naar aanleiding van zijn reizen naar Egypte, Spanje en Marokko (1910 -1913). Deze experimentele verleidelijke vrouwenportretten, met oriëntaalse invloeden, intensieve kleuren en weelderige decoratieve accenten, behoren tot zijn beste werken. Naast de ruim zestig schilderijen werd ook een serie tekeningen, keramiek, affiches en fotomateriaal tentoongesteld. Het onderzoek van Anita Hopmans, die de tentoonstelling samenstelde, resulteerde in een rijk geïllustreerde en goed verkochte catalogus.

Parijs
Vanaf 25 maart 2011 zal de tentoonstelling te zien zijn in Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris. De werken van Kees van Dongen zijn daar van 25 maart - 17 juli 2011 te bewonderen met de titel: ‘Kees Van Dongen, Fauve, anarchiste, mondain’. De interesse vanuit Parijs voor overname van de tentoonstelling komt niet geheel als een verrassing; Kees van Dongen heeft het grootste deel van zijn leven in Parijs gewerkt en gewoond. Het is de tweede keer dat het Parijse museum een tentoonstelling van Museum Boijmans Van Beuningen overneemt, de eerste keer was in 2009 met de biografische tentoonstelling over Charley Toorop.

Sponsoren
‘De grote ogen van Kees van Dongen’ in Nederland werd mede mogelijk gemaakt door hoofdsponsor Unilever en hoofdbegunstiger de Turing Foundation. Bovendien door bijdragen van OC&C Strategy Consultants, BankGiro Loterij, het door het Prins Bernhard Cultuurfonds beheerde Straver Fonds, Ploum Lodder Princen, Stichting Bevordering Van Volkskracht, Stichting Gifted Art en het Ministerie van OCW vanwege het toekennen van indemniteit. De tentoonstelling in Rotterdam was hoofdonderdeel van het officiële programma van Holland Art Cities 2009-2010.
 

Terug