Overzicht van animatiefilms van Nathalie Djurberg en Hans Berg

Nathalie Djurberg met muziek van Hans Berg,‘Snakes Knows it´s Yoga’ (2010), filmstill, klei animatie, video, 6:30 min.,Courtesy Prada Collectie, Galleria Giò Marconi & Zach Feuer Gallery Nathalie Djurberg met muziek van Hans Berg,‘Snakes Knows it´s Yoga’ (2010), filmstill, klei animatie, video, 6:30 min.,Courtesy Prada Collectie, Galleria Giò Marconi & Zach Feuer Gallery Nathalie Djurberg met muziek van Hans Berg,‘Untitled’ (2010), filmstill, klei animatie, video, 6:05 min.,Courtesy Nathalie Djurberg, Prada Collectie, Galleria Giò Marconi, Milaan & Zach Feuer Gallery, Nathalie Djurberg met muziek van Hans Berg,‘Untitled’ (2010), filmstill, klei animatie, video, 6:05 min.,Courtesy Nathalie Djurberg, Prada Collectie, Galleria Giò Marconi, Milaan & Zach Feuer Galllery

Persbericht

Nathalie Djurberg
Muziek door Hans Berg
Snakes Knows it’s Yoga
Tentoonstelling
5 maart – 1 mei 2011

Dit voorjaar toont Museum Boijmans Van Beuningen een overzicht van de animatiefilms van Nathalie Djurberg. Haar meest recente installatie ‘Snakes Knows it´s Yoga’(2010) staat in dit overzicht centraal. Deze installatie en andere films zijn tot stand gekomen in samenwerking met componist Hans Berg.

Speciaal voor Museum Boijmans Van Beuningen richten Djurberg en Berg de grote Bodonzaal van 1500m2 in. De installatie ‘Snakes Knows it’s Yoga’ bestaat uit 42 sculpturen op houten sokkels onder een plexiglas stolp, voorzien van gekleurde tl-buizen. De sokkels worden geflankeerd door geprojecteerde animatiefilms en de ruimte is gevuld met de experimentele muziek van Hans Berg. Naast dit meest recente werk tonen zij een tiental films uit de periode 2004 tot nu.

Hedendaags surrealisme
De Zweedse kunstenaar Nathalie Djurberg (1978) is vooral bekend van haar animatiefilms. Deze lijken op het eerste gezicht lief en onschuldig, maar in haar werk behandelt zij thema's als obsessie, macht, genot, begeerte en geweld. In haar films creëert zij telkens geanimeerde surreële ‘fabels’. Haar wereld bestaat uit clichématige sprookjes die ontsporen in een slagveld vol dood, seks en geweld. In ’Snakes Knows it’s Yoga’ onderzoekt Djurberg de angst voor de dood. In een van de films speelt een jonge naakte dame de hoofdrol die een extatische dans aangaat met een kleurrijke kikker. Zij probeert de giftige kikker te likken om in hogere sferen te geraken, naar een sjamanistisch ritueel. In een andere film hypnotiseert een slang een magere man in meditatie. Uiteindelijk overmeestert de slang deze yogi en rukt hem uit elkaar.

Stop-motion
Nathalie Djurberg creëert haar wereld door middel van stop-motion. Een arbeidsintensieve techniek, waarbij de opname beeld voor beeld gebeurt. De figuurtjes, gemaakt van gekleurde klei, worden voor elk beeld herkneed tot de juiste houding. Zo ontstaat een schokkerige animatie met een wiebelend decor en zichtbare hulpdraden. Barsten in de plasticine van de kleifiguren en taalfouten op de tekstborden worden niet gecorrigeerd, wat de surreële films van Djurberg kwetsbaarder en menselijker maakt.

Kleur, licht en muziek

In dit eerste grote overzicht van haar werk vormen niet alleen de films, maar ook het kleurrijke licht een belangrijk element. Daarbij is de muziek van de Zweedse componist Hans Berg een leidraad voor de toeschouwer. Zijn experimentele composities vormen een extra laag, waardoor de toeschouwer zich meer kan identificeren met de hoofdrolspeler(s) in de animatiefilms van Djurberg.

Djurberg & Berg
Nathalie Djurberg en Hans Berg wonen en werken in Berlijn. Djurberg studeerde aan de Malmö Kunstacademie. Hans Berg is componist en maakt experimentele soundtracks bij de films van Djurberg. Zij hebben solotentoonstellingen gehad in Centre Pompidou in Parijs (2009), Hammer Museum in Los Angeles, Prada Foundation in Milaan (2008) en Kunsthalle Wien (2007). Hun werken zijn opgenomen in de collecties van o.m. Solomon R. Guggenheim Museum (New York), Moderna Museet (Stockholm) en Sprengel Museum (Hannover). In 2009 wonnen Nathalie Djurberg en Hans Berg de Zilveren Leeuw van de 53ste Biënnale van Venetië.

Catalogus

De tentoonstelling ’Snakes Knows it’s Yoga’ is een samenwerking met het kestnergesellschaft in Hannover en Kunstforeningen GL Strand in Kopenhagen. Tevens is een gezamenlijk uitgebrachte catalogus beschikbaar in de museumwinkel (ISBN 978-3-86984-198-4).

Museumnacht
De tentoonstelling is vanaf 5 maart te zien. Die avond vindt de 10de editie van de Rotterdamse Museumnacht plaats. Het museum organiseert die nacht diverse activiteiten, zoals rondleidingen en workshops voor jong en oud. Meer informatie: www.boijmans.nl.

Terug