Topjaar voor Museum Boijmans Van Beuningen

Foto: Maarten Laupman Foto: Fred Ernst Hotelkamer Carsten Holler. Foto: Atillio Maranzano

Persbericht

Topjaar voor Museum Boijmans Van Beuningen
30 december 2010: Kort jaarverslag

Museum Boijmans Van Beuningen heeft een buitengewoon succesvol jaar achter de rug. Meer dan 320.000 mensen bezochten de ruim 30 presentaties die het museum in het eigen gebouw en op locatie organiseerde. Het museum deed bijzondere aankopen en kunstwerken uit de collectie waren over de hele wereld te bewonderen. Met Boijmans TV bracht het museum kunst en design in vele huiskamers.

In 2010 bezochten ruim 320.000 bezoekers de tentoonstellingen van Museum Boijmans Van Beuningen. Van het op maat gecreëerde hotelbed van Carsten Höller en Atelier Van Lieshout in de Onderzeebootloods tot moderne meesterwerken van Kees van Dongen en hedendaags design van Hella Jongerius: velen lieten zich twaalf maanden lang inspireren en ontroeren in Rotterdam. Bezoekers werden in het museum en online getrakteerd op tientallen leerzame activiteiten. Bijzondere museumprojecten zoals de tentoonstelling over meestervervalser Van Meegeren en de restauratie van een schilderij van Dalí spraken zeer tot de verbeelding. Uit onderzoek blijkt dat voor ruim 50 procent van de museumbezoekers een tentoonstelling in Museum Boijmans Van Beuningen de belangrijkste reden is om naar Rotterdam te komen. Het museum brengt dus jaarlijks circa 150.000 bezoekers naar de stad. Driekwart van hen doet vervolgens ook andere locaties in de stad aan, zoals horeca en winkels.

In de stad
De activiteiten van Museum Boijmans Van Beuningen beperkten zich in 2010 niet tot het eigen museumgebouw. In het voorjaar werden vier inpandige depots gerenoveerd, om dit mogelijk te maken werden alle kunstwerken en objecten tijdelijk ondergebracht in de Kunsthal. Deze tentoonstelling trok onder de noemer Binnenste Buiten 36.000 bezoekers. Het museum ging een bijzondere samenwerking aan met Havenbedrijf Rotterdam en initieerde de zomertentoonstelling Infernopolis van Atelier Van Lieshout op locatie in de Onderzeebootloods. Maar liefst 20.315 bezoekers trokken naar de Rotterdamse haven en ook de pers was unaniem enthousiast. De Volkskrant noemde de tentoonstelling "Onbetwist dé kunsthit van de zomer".

Virtueel museum
Met Boijmans TV produceerde het museum in 2010 in samenwerking met RTV Rijnmond, Popov film en het Ro Theater een eigen kunstprogramma, een wereldprimeur. Het is een kunstprogramma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en altijd absurd. De dertiendelige serie op TV Rijnmond bleek een groot succes, met circa 140.000 kijkers per aflevering. Het online videokanaal arttube.boijmans.nl trekt zo’n 17.000 bezoekers per maand, die zich gemiddeld meer dan zes minuten per bezoek tegoed doen aan de 87 video’s over kunst en design. Mede dankzij deze nieuwe initiatieven sleepte het museum in 2010 de BankGiro Loterij Museumprijs 2010 in de wacht.

Jonge bezoekers
Het museum is er ook in 2010 weer in geslaagd jonge bezoekers in groten getale te interesseren voor het kunstaanbod. Ruim 50.000 jongeren brachten zelfstandig of in schoolverband een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen. De Turingbus, die Rotterdamse schoolkinderen gratis van school naar het museum rijdt en weer terug, was een belangrijke factor voor het succes van het educatieve programma. Het museum was bovendien aanwezig op Jeugdvakantieland in Ahoy, waar het museum vele nieuwe jonge leden van de Boijmans Club mocht verwelkomen.

Buitenland
Museum Boijmans Van Beuningen was ook in het buitenland actief. Het museum verzorgde een overzichtstentoonstelling over Charley Toorop in Musée d'Art Moderne de la Ville de Paris, die 26.500 kunstliefhebbers op de been bracht. Het was de eerste keer dat het werk van de eigenzinnige kunstenares op grote schaal buiten Nederland werd getoond. In de zomer zond het museum ‘Het Is Me Wat’, een grote zevende steen van Wim T. Schippers, in voor de wereldtentoonstelling in Sjanghai. Hier sierde het kunstwerk het Nederlands paviljoen, dat van mei tot en met oktober 8 miljoen bezoekers ontving. Het museum leende afgelopen jaar 234 kunstwerken uit aan musea over de hele wereld, waar ze meer dan 2,5 miljoen bezoekers trokken. Zo werden zes werken van Salvador Dalí uit de museumcollectie speciaal ingevlogen door het Palazzo Reale in Milaan, voor het eerste retrospectief van Dalí in Italië.

Onderzoek
In 2010 heeft het museum uitgebreid onderzoek gedaan naar kunstwerken in de collectie. Er zijn verschillende grote restauraties uitgevoerd. Het schilderij ‘Landschap met touwtjespringend meisje’ van Salvador Dalí werd zelfs en plein publique gerestaureerd, gedurende de zomer konden bezoekers de verschillende fasen van het restauratieproces nauwkeurig volgen. De resultaten van onderzoek naar Max Beckmanns ‘Portret van de familie Lütjens’ werden gepubliceerd in een Boijmans Studie. In 2010 werd het schilderij Tobias en zijn vrouw door het Rembrandt Research Project toegewezen aan Rembrandt van Rijn. Een conservator van het museum twijfelt nog aan deze toewijzing, de komende jaren wordt het onderzoek naar het schilderij voortgezet.

Aankopen
Museum Boijmans Van Beuningen verwierf afgelopen jaar meer dan driehonderd kunstwerken. Begin 2010 kon het museum dankzij de bijdragen van een viertal fondsen twee zeer bijzondere reeksen ingekleurde houtsneden van rond 1530 aankopen uit een particuliere collectie. De series met voorstellingen van landsknechten en Turken vormen een waardevolle aanvulling op de prentencollectie van het museum, die behoort tot de belangrijkste ter wereld. Het museum kocht ook Yayoi Kusama's (Matsumoto, 1929) Infinity Mirror Room – Phalli’s Field aan, een spiegelkamer die de bezoeker opslokt en deelgenoot maakt van het kunstwerk. Museum Boijmans Van Beuningen kocht daarnaast de dubbelinstallatie ‘Couple in the distance’ (2010) van Marijke van Warmerdam. De filminstallatie is een belangrijke toevoeging aan de collectie en maakt onderdeel uit van de grote retrospectieve tentoonstelling die het museum in 2011 organiseert.

Depot
In 2010 heeft het museum meerdere malen te kampen gehad met wateroverlast. Als eigenaar van het gebouw en de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen, heeft de Stad Rotterdam in 2010 deze risico’s erkend. Er is besloten om op korte termijn iets aan de penibele depotsituatie te doen. In januari 2011 buigt het College van Burgemeester en Wethouders zich over een voorstel voor een nieuw depot. Dit kan betrekking hebben op een te ontwikkelen of te huren depot elders in de stad, maar er is ook de optie van een collectiegebouw in de directe omgeving van het museum.

Vooruitblik
In voorjaar 2011 trapt Museum Boijmans Van Beuningen af met solotentoonstellingen van Gabriel Lester en Nathalie Djurberg. Naast een sterk hedendaagse kunstprogramma organiseert het museum Schoonheid in de wetenschap, een tentoonstelling waarin de esthetiek van de wetenschap centraal staat. Vanaf april toont het museum in samenwerking met Vereniging Rembrandt zijn indrukwekkende verzameling oude en modern klassieke schilderkunst onder de noemer De Collectie Verrijkt. De collectie wordt gedurende twee jaar verrijkt met topstukken uit binnen- en buitenland en presenteert het beste van de schilderkunst van de middeleeuwen tot de twintigste eeuw.

In de zomer presenteert het museum een tentoonstelling van de hedendaagse surrealist George Condo. Ook is het museum wederom actief in de Rotterdamse haven. Het Scandinavische kunstenaarsduo Elmgreen & Dragset, bekend van hun Prada-winkel in de woestijn, creëert in de zomer van 2011 een zinsbegoochelende ervaring in de Onderzeebootloods. Het najaar brengt een overzichtstentoonstelling van Marijke van Warmerdam en een uitgebreid designprogramma, met een nieuwe editie van de Rotterdam designprijs en een tentoonstelling over duurzaamheid, getiteld Nieuwe energie.

Het museum hoopt Boijmans TV en arttube.boijmans.nl in 2011 te kunnen voortzetten. Volgend jaar gaat bovendien het project Art Rocks van start, waarvoor Museum Boijmans Van Beuningen in 2010 400.000 euro ontving van de BankGiro Loterij. Het museum geeft aan dertien Nederlandse bands en artiesten de opdracht om een lied te componeren bij één van de topstukken uit de Rotterdamse kunstcollectie. De kunst inspireert muzikanten, en de resulterende muziek laat een nieuw publiek kennismaken met kunst.

Terug