De laatste aflevering van Boijmans TV

Filmstill Boijmans TV
Filmstill Boijmans TV

Persbericht

De laatste aflevering van Boijmans TV
Aflevering 13: Zwaartekracht

Dinsdag 23 november, 17.30 uur op TV Rijnmond

Volgens Wim T. Schippers is het eigenlijk een wonder dat je haar naar beneden valt en je voeten naar de grond willen als je loopt. In de entreehal van Museum Boijmans Van Beuningen staat zijn kunstwerk: een enorme steen die boven een sokkel zweeft. Of beter gezegd: een enorme steen die de zwaartekracht trotseert: ‘Het is me wat’. Beveiliger Arie gelooft het niet en doet ook een poging om een steen te laten zweven, maar deze komt deze met een harde klap op de grond terecht. Kunstenaar Jos van Ginneken verrast Mandy bij de balie met een prototype van zijn sculptuur ‘Zweving is Leving’. In deze sculptuur visualiseert Van Ginneken de band tussen moeder en kind. Het groepje ‘kleine’ toehoorders, dat door rondleider Bregje wordt getrakteerd op de oude legende van de heilige Christophorus en nieuwe verhalen over schilder Jheronimus Bosch, wordt met touwtjes overeind gehouden. Het wonder van de zwaartekracht kan worden opgevat als een drukkende kracht waar iedereen voortdurend tegen vecht. Ondanks deze ‘zware’ thematiek van de laatste aflevering van Boijmans TV, besluit Wim T. Schippers de serie met een opwekkend afscheidswoord.

De televisieserie
Boijmans TV is een programma over kunst, naar een idee van Wilfried de Jong en Sander Burger. Het is meer dan een kunstmagazine. Niet alleen ontmoeten we de kunstenaar, maar ook de museumbezoeker, de suppoost en andere medewerkers van het museum. Boijmans TV presenteert kunst op een toegankelijke manier voor iedereen. Het is een informatief programma met een twist; soms dramatisch, soms komisch en meestal absurd.

Publiekssucces

Museum Boijmans Van Beuningen weet met het televisieprogramma Boijmans TV circa 140.000 kijkers per aflevering aan de buis te kluisteren. Vanaf oktober worden zeven nieuwe afleveringen van Boijmans TV wekelijks uitgezonden op TV Rijnmond, te ontvangen in de regio en digitaal in heel Nederland. Elke aflevering is na uitzending ook te zien op ArtTube, het online videokanaal van Museum Boijmans Van Beuningen: arttube.boijmans.nl

De televisieserie Boijmans TV is een samenwerkingsproject van Museum Boijmans Van Beuningen, RTV Rijnmond en Ro Theater, ontwikkeld met steun van het VSBfonds, partner in educatie van Museum Boijmans Van Beuningen, het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Mediaproducties en het Rotterdam Media Fonds. De serie is geproduceerd door het Rotterdamse productiebureau Popov Film van Dragan Bakema en Kuba Szutkowski. Regie: Sander Burger en Jetse Batelaan.

Terug