Boijmans wint Museumprijs 2010!

Sjarel Ex, Adriana Esmeijer (Prins Bernhard Cultuurfonds), Ron Brandsteder en Erik van Ginkel brengen een toast uit op de gewonnen Museumprijs. Foto: Roy Beusker
Sjarel Ex, Adriana Esmeijer (Prins Bernhard Cultuurfonds), Ron Brandsteder en Erik van Ginkel brengen een toast uit op de gewonnen Museumprijs. Foto: Roy Beusker

Zojuist werd bekend dat Museum Boijmans Van Beuningen de winnaar is van de Museumprijs 2010. De publieksprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging. Maar liefst 14.350 stemmers vonden dat Museum Boijmans Van Beuningen met zijn gevarieerde presentaties en innovatieve publieksbenadering de prijs het meest verdiende. Het museum heeft €100.000 gewonnen.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam was samen met Museum de Fundatie in Zwolle en het Stedelijk Museum Schiedam genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs. Tussen 2 september en 14 november 2010 hebben de drie musea alles op alles gezet om zoveel mogelijk stemmen te genereren.

Medewerkers, partners en relaties van Museum Boijmans Van Beuningen hebben zich wekenlang ingespannen voor de Museumprijs. Alle bezoekers in het museum en op de website werden gevraagd om op het museum te stemmen. Ontwerpbureau Thonik creeërde in opdracht van het museum een succesvolle virale emailcampagne. Alle contacten van Museum Boijmans Van Beuningen kregen een persoonlijk filmpje toegestuurd met uitnodiging voor het eventuele overwinningsfeestje. Dit filmpje werd massaal naar vrienden doorgestuurd en verspreidde zich als een olievlek.

De jury over Museum Boijmans Van Beuningen
Vanwege de uitgekiende variatie van presentaties die naast elkaar te zien zijn, roept de programmering in brede kring nieuwsgierigheid op. Openingen worden gebundeld georganiseerd als laagdrempelige publieksevenementen en zo door sterk uiteenlopende groepen bezocht. De herinrichting van de binnenplaats en entree symboliseert de open houding waarmee bezoekers verwelkomd worden. Met innovatieve initiatieven als Boijmans TV weet het museum ongetwijfeld een nieuw publiek te bereiken.

Museumprijs
De Museumprijs geldt als een prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste Museumprijs in Nederland. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met meer dan 52.000 stemmers in 2009 tot een van de grootste culturele publieksprijzen. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij in samenwerking met de Nederlandse Museumvereniging.
 

Terug