Nederland schreeuwt om cultuur!

U houdt van kunst en cultuur. U leest, luistert naar muziek, bezoekt voorstellingen en musea. Grote kans ook dat u zelf actief bent in kunst of cultuur, als muzikant, zanger, acteur, professioneel of als liefhebber. Of wellicht uw kinderen? Hoe dan ook, cultuur vertegenwoordigt een belangrijke waarde in uw leven en dat wilt u ongetwijfeld zo houden. Maar dan moet er nog wel cultuur te genieten zijn.

Met de voorgenomen bezuinigingen op kunst en cultuur van het nieuwe kabinet valt er binnenkort fors minder van cultuur te genieten. De geplande bezuinigingen zullen het Nederlandse culturele leven ingrijpend verschralen: gezelschappen en orkesten verdwijnen, instellingen voor professionele kunst en amateurkunst zullen hun deuren moeten sluiten, podia houden op te bestaan. De mogelijkheden om kinderen en jongeren op te laten groeien met kunst en cultuur om zo hun eigen creativiteit te stimuleren, worden uiterst zeldzaam. Wat aan cultuur overblijft, of het nou musicals, concerten of dansvoorstellingen zijn, wordt door de hogere toegangsprijzen voor velen onbetaalbaar. Zo wordt Nederland een schraal en kaal land. Dat is geen prettig vooruitzicht.

Cultuur is voor u van groot belang U wilt niet dat het verdwijnt. Daarom is uw stem voor het behoud van kunst en cultuur hard nodig. We vragen u niet snel de straat op te gaan, maar nu de dreiging zo ernstig is, doen we dat toch. We nodigen u met klem uit mee te doen aan de grote landelijke manifestatie NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR op zaterdagmiddag 20 november. Op tientallen plaatsen in het land komen cultuurminnaars die dag bij elkaar om dit kabinet te laten weten dat Nederland schreeuwt om cultuur. Ook hier in Rotterdam. Op het Schouwburgplein slaken wij een collectieve schreeuw voor het behoud van onze culturele voorzieningen en om te laten horen hoeveel belang we hechten aan de waarde van kunst en cultuur.

Om van uw betrokkenheid blijk te geven kunt u de poster NEDERLAND SCHREEUWT OM CULTUUR vanaf vrijdag 5 november gratis afhalen in de foyer van de Rotterdamse Schouwburg, die overdag en ’s avonds geopend is. Wij vragen u de poster voor het raam te hangen, zodat zichtbaar wordt hoeveel mensen met de actie sympathiseren.

Wat is het plan?
• Op zaterdagmiddag 20 november komen toeschouwers, museummedewerkers, orkesten, muziekensembles, amateurkoren, zomerfestivalgangers, fanfares, kunstvakopleidingen, theatergezelschappen, mondharmonicaorkesten, beeldend kunstenaars, politici, circusartiesten, dichters en schrijvers, popgroepen samen op het Schouwburgplein.
• Na welkomstwoorden op het Schouwburgplein, zullen alle stoomfluiten van de boten in de Leuvehaven (en daarbuiten) tegelijkertijd een luid signaal laten horen dat tot ver in de binnenstad te horen zal zijn.
• Na deze ‘havensymfonie’ is het de beurt aan de verzamelde menigte op het schouwburgplein, waar de manifestatie zijn hoogtepunt bereikt in één collectieve schreeuw!

Kijk ook op: www.nederlandschreeuwtomcultuur.nl

Terug